Verden

Kvantefysikarar får nobelpris

NOBELPRIS: Franske Alain Aspect, amerikanske John F. Clauser og austerrikske Anton Zeilinger deler nobelprisen i fysikk for arbeidet deira med kvanteinformasjon.

Det kunngjorde Hans Ellegren ved Kungliga Vetenskapsakademien tysdag.

Prisen går til trioen for deira «eksperiment med samanfletta foton som påviste brot mot Bell-ulikskapar og bana veg for kvanteinformasjonvitskap», heiter det i kunngjeringa frå Kungliga Vetenskapsakademien.

– Alain Aspect, John Clauser og Anton Zeilinger har kvar og ein gjort banebrytande eksperiment med samanfletta kvantetilstandar, der to partiklar høyrer saman i ei eining også når dei er skilde. Med resultata sine har dei bana vegen for ny teknologi bygd på kvanteinformasjon.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden