Verden

EU fortsetter å importere atombrensel fra Russland

KRIGEN I UKRAINA: Samtidig som EU har begrenset bruken av russisk olje og gass, fortsetter medlemslandene å importere og eksportere atombrensel, som ikke er underlagt sanksjoner. Både den ukrainske regjeringen og miljøaktivister er oppgitte over denne handelen.

Et lasteskip med uran satte ut fra den franske havnen i Dunkerque sist torsdag med kurs mot den russiske havnen Ust-Luga. Det var tredje gang på litt over en måned at det Panama-flaggede skipet Mikhail Dudin la til kai i Dunkerque for å frakte uran fra eller til Russland.

Miljøorganisasjonen Greenpeace Frankrike fordømmer trafikken og ber EU om å stoppe all handel med atombrensel, som organisasjonen mener er med på finansiere krigen mot Ukraina, bidra til Europas energiavhengighet og forsinke overgangen til fornybar energi.

Årsaken til at denne handelen kan fortsette er at EU-kommisjonen ikke innlemmet sanksjoner knyttet til Russlands atomsektor i den siste sanksjonspakken som ble presentert onsdag i forrige uke.

– Frankrike forholder seg strengt til alle EUs sanksjoner som er vedtatt mot Russland. Sivil atomkraft er ikke berørt av disse sanksjonene, uttalte det franske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AP.

EU har ikke ansett dette for å være et vesentlig område for å få slutt på russisk aggresjon mot Ukraina.

Ukraina protesterer

Ukraina er uenig og forsøker å overtale EU til å innføre sanksjoner også på dette området. Oleg Ustenko, som er økonomisk rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, mener det er av stor viktighet også å underlegge atombrensel sanksjonene.

– Olje, gass, kull og uran – alt dette bør forbys. Fordi Russland bruker disse pengene for å finansiere denne krigen, sier Ustenko.

Det franske utenriksdepartementet understreker på sin side at verdien av handelen med atombrensel eksportert fra Russland, er liten sammenlignet med gass- og oljeeksporten. Frankrike mener at det ikke vil ha stor innvirkning på myndighetene i Moskva å innføre sanksjoner på dette feltet.

Men utenriksdepartementet understreker likevel at Frankrike og EU har som langsiktig mål å være uavhengige av alle russiske energikilder, inkludert kjernebrensel.

Greenpeace følger trafikken

Greenpeace Frankrike følger med på forsendingene. Organisasjonen har opplyst at forsendinger med russisk uran, losset i Dunkerque tidligere denne måneden, ble fraktet videre med lastebiler til en fabrikk i Lingen, Tyskland.

Lingen-anlegget drives av Framatome, som er majoritetseid av den franske energigiganten EDF. Det leverer kjernebrensel til anlegg i Frankrike, Belgia, Sveits, Nederland, Storbritannia, Spania, Sverige og Finland.

Tyske myndigheter har sagt at de ikke kan stanse handelen fordi atombrensel ikke faller inn under EUs sanksjonspakke.

Greenpeace Frankrike opplyser videre at det i forrige måned gikk en last med anriket uran, fraktet av skipet Mikhail Dudin, fra Dunkerque til Rhône-dalen i Sør-Frankrike, der store deler av den franske sivile atomindustrien befinner seg.

Mange kontrakter

Den franske atomsektoren har en rekke kontrakter med den russiske statskontrollerte energigiganten Rosatom, inkludert noen for å importere anriket uran for europeiske atomkraftverk og for å eksportere reprossesert uran til Russland.

Rosatom er en av verdens største aktører innen kjernekraftmarkedet.

Det multinasjonale selskapet Orano, med hovedkontor i Frankrike, har en kontrakt med Rosatom om å kjøpe reprossesert uran for å konvertere det til kjernebrensel på Siversk-anlegget i Sibir, og til slutt bruke det i reaktorer for å produsere energi.

Også USA importerer

Den amerikanske kraftindustrien importerer også uran fra Russland for å forsyne sine atomkraftverk.

AP sporet nylig forsendelser av radioaktivt uranheksafluorid verdt millioner av dollar fra russisk statseide Tenex JSC til Westinghouse Electric Co. i South Carolina.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden