Verden

Prognose: Macrons allianse ligger an til seier i valget i Frankrike

President Emmanuel Macrons allianse ligger an til å vinne valget på ny nasjonalforsamling i Frankrike, men det er uklart om den beholder rent flertall.

Det viser prognoser etter første valgomgang søndag. Macrons sentrum-høyre-allianse Ensemble ligger an til å vinne mellom 260 og 310 av plassene i nasjonalforsamlingen i andre og siste runde neste søndag, ifølge tre meningsmålingsinstitutter.

Jean-Luc Mélenchon nye venstresideallianse ligger an til å få mellom 150 og 220 plasser, ifølge prognosene.

Macrons allianse trenger minst 289 plasser for å beholde et rent flertall i det franske underhuset.

Samtlige 577 representanter i nasjonalforsamlingens underhus er på valg. De velges i enkeltmannskretser over hele landet. For å bli direkte valgt i første runde, må en kandidat få 50 prosent av stemmene.

I de kretsene der det ikke er tilfelle, holdes 19. juni en andre valgomgang mellom de to fremste kandidatene og eventuelt andre kandidater som har fått støtte fra minst 12,5 prosent av registrerte velgere.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden