Verden

Ukrainere har fått strømme til USA fra Mexico. Nå er det slutt

MIGRASJON: Spesialbehandingen ukrainske borgere har fått på grensen er høyst problematisk, mener organisasjoner.

TIJUANA, MEXICO: Siden januar har 18.400 flyktninger fra Ukraina krysset over til California i USA, de aller fleste ved grenseovergangen mellom Tijuana og San Diego.

Fluktruta gjennom Mexico har vært et alternativ fordi ukrainere kun trenger en elektronisk reisetillatelse for å komme inn i Mexico, og fordi amerikanske grensevakter har hatt instruks om å la ukrainske borgere få søke asyl ved grensen, mens andre flyktninger har blitt avvist på grunn av den spesielle koronaloven «Title 42».

Men nå er det slutt: Fra mandag 25. april har ikke lenger fluktruta gjennom Tijuana vært åpen for ukrainske borgere. Den erstattes av et opplegg som Biden-administrasjonen kaller «Unite for Ukraine», som skal gjøre det enklere for ukrainske borgere å søke asyl fra Europa, eller eventuelt fra Mexico City.

.

– Handler dessverre om hudfarge

Menneskerettighetsaktivister har pekt på det problematiske i spesialbehandlingen ukrainske borgere har fått.

– Forskjellsbehandlingen er sjokkerende. De sakene vi har sett med migranter som er mørke i huden handler om liv og død. Det er snakk om barn som er i livsfare, som ikke får komme til USA, sier Erika Pinheiro i hjelpeorganisasjonen Al Otro Lado, til CNN.

Dessverre er hudfarge en viktig faktor for hvem som får beskyttelse.

—  Guerline Jozef, Haitian Bridge Alliance

USA har åpnet for å ta imot 100.000 flyktninger fra Ukraina. Ifølge en undersøkelse gjort av Associated Press, er 65 prosent av innbyggerne i USA positivt innstilt til å ta imot flyktninger fra Ukraina, mens 15 prosent er negativt innstilt til dette. 19 prosent sier de ikke har en mening om saken.

– Vi støtter ukrainerne og ønsker dem velkommen. Vårt mål er at også andre kan bli møtt med den humanitære innstillingen som ukrainerne møter, sier Guerline Jozef i organisasjonen Haitian Bridge Alliance til CNN. Hun fortsetter:

– Dessverre er hudfarge en viktig faktor for hvem som får beskyttelse. Hvorfor må vi stadig be om bekreftelse på at vi er mennesker?

Skytteltrafikk til grensen

Ifølge Associated Press førte nyheten til at frivillige, mange av dem fra amerikanske kirker, satte i gang en storstilt skytteltrafikk for å få fraktet ukrainske borgere fra et idrettsanlegg hvor de har fått oppholde seg i Tijuana, og til grenseovergangen San Ysidro, på grensen til San Diego, før praksisen med å slippe inn ukrainere sluttet 25. april. Myndighetene i Tijuana planlegger å lukke dette flyktningmottaket 5. mai, melder The Border Report.

.

For å få asyl gjennom det nye opplegget må man ha vært bosatt i Ukraina på datoen 11. februar 2022. Man må også vise til en kontakt i USA, som oftest en familie eller en organisasjon. De som får innvilget opphold gjennom Uniting for Ukraine, vil få en toårig arbeids og oppholdstillatelse. Ukrainere kan fortsatt søke asyl og få permanent opphold.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden