Verden

Israels nye regjering: 7 parti, 27 statsråder og 1 hovedmotstander

ISRAEL: Israels nye regjering har 27 statsråder fra sju partier, som ikke er enig om så mye annet enn å danne et regjeringsalternativ til Nejamin Netanyahus Likud.

Søndag fikk Israel en ny regjering, den består av 27 ministre fra sju partier, med svært ulike syn på blant annet religionens rolle i det israelske samfunnet, forhandlinger med palestinerne, bosettinger på Vestbredden og rettigheter for landets minoriteter, inkludert landets LGBT-samfunn.

De to første årene skal regjeringen ledes av Naftali Bennet fra partiet Yamina. Yamina er et høyreparti og et av fire parti som har fått tre statsråder hver i den nye regjeringen.

I tillegg til statsministerposten får Yamina den mektige innenriksministerposten, den bekles de første to årene av Bennets forgjenger som Yamina-leder, Ayelet Shaked, som også er en av ni kvinner i regjeringen. Bennets konservative allianse får også ministerposten for religiøse affærer.

J

Høyreallianse

Det største partiet i den nye koalisjonen er det liberale Yesh Atid, som ledes av Yair Lapid. Lapid skal etter planen bli statsminister etter to år. Fram til da er det tidligere TV-ankeret utenriksminister. Med seg i regjering har Lapid hele seks andre fra samme parti, Yesh Atid skal styre økonomi, velferd, etterretning, energi, utjevning og turisme.

To partier får fire ministre hver. Det første er høyrepartiet New Hope, en avskalling fra tidligere statsminister Benjamin Netanyahus Likud. Ikke ulikt dette partiet, i både form og program, er Kahol Lavan, som også får fire ministre. New Hopes leder Gideon Sa’ar blir i første omgang justisminister, partiet hans vil også få porteføljene for utdanning, konstruksjon og kommunikasjon.

Netanyahus tidligere forsvarsminister Benny Gantz, beholder den posten. Som leder for Kahol Lavan får han med seg tre partifeller i regjeringen, de skal blant annet styre integrering, sport, kultur og vitenskap.

Uenige om bosettinger

De tre siste partiene i regjeringen kan sies å representere ytterpunktene i israelsk politikk. I koalisjonen inngår nemlig Yisrael Beiteinu, partiet til tidligere visestatsminister Avigdor Lieberman.

Lieberman har også gjort seg bemerket som en lite kompromissvillig utenriks-. og forsvarsminister under Benjamin Netanyahu. Partiet hans, Yisrael Beiteinu har en klarere høyrenasjonalistisk profil enn de andre høyre- og sentrums-høyrepartiene i den nye regjeringen.

Lieberman blir nå finansminister, og får med seg en partikollega der. I tillegg skal Yisrael Beiteinu styre jordbruksdepartementet.

Rød og grønn

På den andre siden av israelsk politikk, men i samme regjering, finner man nå det israelske Arbeiderpartiet, og venstrepartiet Meretz. Arbeiderpartiets tremannsgruppe ledes av Merav Michaeli, som blir transportminister.

Hennes parti får også statsrådspostene for samfunnssikkerhet og diaspora. Meretz ligger til venstre i israelsk politikk og ivaretar også posisjonen som «de grønne», og de får derfor styre blant annet helse og miljø.

Palestiner i regjering

Blant Meretz statsråder finner vi også Issawi Frey, en representant for Israels palestinske minoritet, og den israelske fredsbevegelsen. Både Arbeiderpartiet og Meretz er sterke forsvarere av en forhandlingsløsning med palestinerne og har kritisert bosettingspolitikken og okkupasjonspolitikken, i motsetning til flere av deres nye koalisjonspartnere.

I tillegg til de sju partiene som nå har fått statsrådsposter, må regjeringen lene seg på blant annet en koalisjon av partier som representerer Israels palestinske minoritet og som er sterkt kritisk til okkupasjonspolitikken.

Kilder: Haaretz, BBC, al-Jazeera

Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden