Verden

Rammet av dobbel krise

SULT: Madagaskar opplever sin verste tørke på førti år, i tillegg til en bølge av covid19-tilfeller. Landet står i kø for å få flere vaksiner.

– Vi har sett at færre barn nå går i skolen, på grunn av pandemien, men også fordi foreldrene er fattige. Det er ganske alarmerende, sa Soja Lahimore, guvernør i den kriserammmede Androy-provinsen sør på Madagaskar til utviklingsminister Dag-Inge Ulstein da sistnevnte kom på virtuelt besøk denne uka.

Madagaskar har dette året vært rammet av både alvorlig tørke og covid-pandemien, en dobbel krise som har satt en million mennesker i fare for å ikke ha mat på bordet. Leger uten grenser har allerede meldt om en alarmerende økning i alvorlig underernæring blant barn. I en pressemelding fra 17. mai framholder organisasjonen at 74.000 barn nå er «akutt underernært» på øya.

F

Hjelp til skolegang

Madagaskar er et viktig bistandsland for Norge. Slår man sammen ulike typer bistand bidrar Norge med omkring 200 millioner årlig til landets fattigdomsbekjempelse. Omkring 80 millioner av dette er øremerket bistand, resten gjennom støtte globalt til utviklingsbankene, FN og de globale fondene.

– Når fattigdommen øker, trues ofte skoledeltakelsen. Norge har siden lenge vært den største bidragsyteren til utdanningssektoren i området, og totalt har Norge mer enn doblet utdanningsbistanden siden 2013. Sultkrisen og konsekvensene av stengte skoler i tillegg til andre tiltak for å bremse pandemien, har hatt katastrofale konsekvenser for utdanningstilbudet. Derfor har FN- programmet som vi støtter blitt forlenget, og man skal nå arbeide aktivt for å opprettholde skoletilbudene og hindre at barn faller ut av grunnskolen, sier Dag Inge Ulstein.

Totalt vil Norge finansiere denne forlengelsen med 41,7 millioner kroner, lover han.

Bråstans i økonomien

Vertskap for Ulsteins «tur» til Madagaskar var FNs utviklingsprogram (UNDP), som er i landet i et forsøk på å trekke det opp fra en 164. plass på levekårsindeksen. UNDP frykter nå at krisen kan bli langvarig. Før 2020 opplevde Madagaskar et oppsving i blant annet turisme og tekstilindustri forteller Norges ambassadør Andreas Danevad til Vårt Land:

– Pandemien gav dette en brå slutt. I månedene som fulgte etter de første smittetilfellene i mars ble det innført strenge tiltak som førte til en bråbrems av økonomien. Stengte klesbutikker i vesten og den globale stansen av turisme bidro ytterligere til dette. De fleste gassere lever på dagsinntekter fra den uformelle økonomien og mange av «working poor» beveger seg over i kategorien ekstremt fattige, sier Danevad.

Gasserne rammes også av pandemien på andre kontinent peker han på. Muligheten mange under tidligere kriser har hatt for overføringer fra familie i utlandet er sterkt redusert etter nedstigningene i Europa.

– Dette har bidratt til at befolkningen i de fattigste regionene i sør nå er svært sårbare for den alvorlige sultkrisen, sier Danevad.

B

Selv om han ikke kunne reise til Madagaskar fysisk, gjorde møtet inntrykk også på Dag-Inge Ulstein

– Pandemien har rammet alle, men den rammer ulikt. Samtidig var besøket et påminnelse om at bistand virker. Arbeid med klimatilpasset landbruk og å satse på utdanning er bare to eksempler, men jeg er ikke i tvil om at den norske innsatsen har betydning.

Pandemitrøbbel

Madagaskar har, i likhet med andre afrikanske land, hatt moderate smittetall under covid19-pandemien. Men mangel på testkapasitet gjør at man antar at det offisielle tallet på 41.000 smittede, og 817 døde, er for lavt.

Gasserne har en lang tradisjon for bruk av urtemedisin, og tidlig i pandemien vakte det oppsikt da urtedrikken Covid Organics ble promotert av landets president Andry Rajoelina som en kur mot sykdommen. Dette har de heldigvis gått bort i fra ifølge den norske ambassadøren som ellers roser gasserne for rask håndtering under landets første smittebølge i fjor.

I november besluttet man å ikke slutte seg til Covax-samarbeidet, noe som ville gitt Madagaskar tilgang på vaksiner. I mars, da smittetallene økte, snudde myndighetene og ba om vaksinehjelp. For et par uker siden kunne Madagaskar, som et av de siste landene i verden, komme i gang med vaksineringen.

8. mai kom det 250.000 vaksinedoser som hadde blitt overført fra Den demokratiske republikken Kongo, ifølge ambassadør Andreas Danevad.

A

For Madagaskar, og andre land som har fått vaksiner gjennom Covax, er det imidlertid ikke sikkert når de neste dosene kommer. Utviklingsministeren forteller at det nå er lite vaksiner å oppdrive.

– Landet vil kunne bli rammet også av at vaksinefordelingsmekanismen Covax sliter med å få ta i nok vaksiner, blant annet på grunn av krisen i India. Norge har sagt vi skal dele fem millioner vaksinedoser, en per innbygger, til fattige land. På lengre sikt er det å få opp produksjonskapasitet viktig, sier Ulstein.

Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden