Verden

Fra en fredsprisvinner til en annen: Skap fred i Tigray

TIGRAY: Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett er blant dem som nå ber partene i krigen i Etiopia å stoppe overgrep mot sivile og komme til en løsning. Også USAs utenriksminister Anthony Blinken øker nå presset på partene i konflikten.

– Vi er dypt sjokkerte over rapportene om alvorlige overgrep begått i Tigray-provinsen av styrker fra TPLF, Ahmaras regionale styrker, etiopiske og eritreiske soldater, heter det i et brev til nobelprisvinner og statsminister i Etiopia, Abiy Ahmed fra en annen nobelprisvinner – Øst-Timors tidligere president Jose Ramos Horta.

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett, som selv har sittet i Nobelkomiteen, er blant dem som har skrevet under brevet. Det er også FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon og tidligere president i Finland Taria Halonen.

Gunnar Stålsett

Må finne politisk løsning

Underskriverne ber Ahmed å huske sin egen nobeltale avgitt i Oslo i desember 2019, og avslutte krigen samt gi uavhengige granskere adgang til provinsen.

– Det er klart, som med alle kriger, at uenigheten som førte til konflikten i Tigray ikke kan løses militært. Lidelsene påført folk i regionen har alt vært for store. Vi ber deg, for Etiopia, regionen og verden, å finne en politisk løsning så snart som mulig. Det er bare gjennom dialog og forhandlinger at du kan etablere en varig fred, avsluttes brevet som Vårt Land har fått tilsendt.

Massevoldtekter og drap

Rapporter om massevoldtekter og andre overgrep mot sivilbefolkningen, som det henvises til i brevet, er i ferd med å hope seg opp. Allerede i mars ba FN om at granskere måtte få adgang til regionen for å etterforske påstandene.

FN skal nå samarbeide med Etiopias egen menneskerettskommisjon for å få klarhet i hva som har skjedd i Tigray-regionen siden regjeringsstyrker startet sin offensiv der 4. november i fjor.

M

På tross av dette har altså overgrepene fortsatt. Søndag annonserte også USAs utenriksminister Anthony Blinken at landet vil holde tilbake bistand til sikkerhetssektoren i Etiopia, og innføre reiserestriksjoner på politikere og tjenestemenn både fra Etiopia og Eritrea. Denne typen målrettede sanksjoner er mye brukt mot individer man mistenker for å stå bak krigsforbrytelser.

Blinken: – Ikke gjort nok for fred

– Folket i Tigray er fortsatt utsatt for overgrep, og er i behov for øyeblikkelig humanitær hjelp, som blokkeres av etiopiske og eritreiske soldater, så vel som andre væpna aktører. På tross av betydelig diplomatisk engasjement har ikke partene i Tigray gjort noen meningsfulle grep for å få slutt på konflikten og få på plass en fredelig løsning på den politiske krisen, heter det i en uttalelse fra Blinken.

Etiopia på side anklager USA for å legge seg opp i det de ser på som et internt anliggende.

Abiy Ahmed

---

Konflikt i Tigray

4. november 2020 angrep etiopiske styrker Tigray-provinsen nord i landet etter månedsvis med økende spenning mellom sentralregjeringen i hovedstaden Addis Abeba og provinsmyndighetene i Mekelle.

  • Provinsen var fram til da ledet av Tigray Peoples Liberation Front (TPLF), inntil nylig en del av det ledende partiet i Etiopia. TPLF har tidligere dominert politikken i Etiopia, men har gradvis fått mindre makt de siste årene.
  • Etiopiske regjeringsstyrker har fått støtte av eritreiske styrker i Tigray. En fredsavtale mellom Etiopia og Eritrea ble inngått så sent som i 2018.
  • Det har kommet meldinger og rapporter om massakrer og massevoldtekter i området.
  • Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, kan både etiopiske og eritreiske styrker ha begått krigsforbrytelser i Tigray.
  • Konflikten om Tigray, en provins med rundt syv millioner mennesker, er en av flere i Etiopia. Til sammen bor det rundt 115 millioner mennesker i landet.

---




Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden