Verden

Tigray: Kirkens skole og administrasjon ødelagt av granat

ETIOPIA: En ettermiddag sent i november smalt det da først en, så to, granater rammet området til Mekane Yesu-kirken sin skole og regionsadministrasjon i Mekele by. Seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp har nylig kommet hjem fra Etiopia, med sterke inntrykk i bagasjen.

Arne Sæverås, seniorrådgiver for fredsbygging i Kirkens Nødhjelp, kom nylig tilbake fra tre ukers reise i Etiopia. Fra et karantenehotell på Gardermoen forteller han om sterke inntrykk.

– Når du kommer ut av flyet i Mekele er det akkurat som om stemningen skrus ned. Du merker at her har det skjedd mye. Det er som et åpent sår som ikke har blitt stelt med enda. Det er mye frykt og usikkerhet, og en stor mangel på hjelp.

Sæverås snakker om byen Mekele, hovedstaden i Tigray-regionen. En region som er hardt rammet av en konflikt som blusset opp i november etter måneder med økende spenning.

---

Tigray-konflikten

  • 4. november 2020 angrep etiopiske styrker Tigray-provinsen nord i landet etter månedsvis med økende spenning mellom sentralregjeringen i hovedstaden Addis Abeba og provinsmyndighetene i Mekele.
  • Provinsen var fram til da ledet av Tigrayan Peoples Liberation Front (TPLF), inntil nylig en del av det ledende partiet i Etiopia. TPLF har tidligere dominert politikken i Etiopia, men har gradvis fått mindre makt de siste årene.
  • Det meldes om eritreiske styrker i Tigray. En fredsavtale mellom Etiopia og Eritrea ble inngått så sent som i 2018. Eritrea vil ikke bekrefte at de har tropper i Tigray.
  • Konflikten om Tigray, en provins med rundt syv millioner mennesker, er en av flere i Etiopia. Til sammen bor det rundt 115 millioner mennesker i landet.

---

Stort krater

Den ene av de to granatene landet utenfor skolebygget, den andre ødela en av to fløyer, i tillegg til grunnstrukturen til bygget. Bygget huset regionsadministrasjonen til Mekane Yesu-kirken, i tillegg til en skole drevet av kirken. Mekane Yesu er en langvarig partner for Kirkens Nødhjelp, men også for flere andre norske organisasjoner som NLM og NMS.

Sæverås så nylig ødeleggelsene med egne øyne.

– Granaten hadde gått gjennom veggen, truffet gulvet og laget et stort krater før rekylen blåste ut hele den ene veggen. Fundamentet er forskjøvet, så hele bygget er utrygt å oppholde seg i.

Granatene slo ned rundt klokka 15, så det kunnet gått virkelig ille. Heldigvis var det ingen i den delen av bygget når granaten slo ned. Skolen er nå ute av drift, i likhet med alle de andre stengte skolene i området, grunnet sikkerhetssituasjonen. Så fort der er mulig, håper de å kunne starte opp igjen undervisning i tilknytning til en eller to av kirkebyggene til Mekane Yesu i Mekele.

Flere har familiemedlemmer som er blitt drept, som ingen vet hvor er, eller som har fått hjemmene sine ødelagt.

—  Arne Sæverås, seniorrådgiver for fredsbygging i Kirkens Nødhjelp, om kollegaer i Tigray.

Dette er bare en av mange ødeleggelser Kirkens Nødhjelps partnere i Tigray har opplevd på kroppen. Kirkens Nødhjelp samarbeider også med den ortodokse kirken og den lokale organisasjonen Rest. Flere av de lokale medarbeiderne her har opplevd fryktelige ting.

– De har stått midt oppi det selv. Flere har familiemedlemmer som er blitt drept, som ingen vet hvor er, eller som har fått hjemmene sine ødelagt. Det kommer veldig tett på når kollegaer opplever slikt, sier Sæverås.

Her er et bilde fra en annen skole i Mekele, som blir brukt som tilfluktssted for internt fordrevne i Tigray. Jeg har dessverre ikke navn på de som er på bildet. Heller ikke navn på skolen. Men dette er IDPs som får hjelp av oss og andre.

Usikker informasjon

Vårt Land skrev nylig om at Flyktninghjelpen har fått tilgang til nye områder i Tigray-regionen, og om de store menneskelige lidelsene de møtte der. Sæverås bekrefter at det er mange områder de ikke har tilgang til, blant annet på grunn av sikkerhetssituasjonen. Men de hører historier om mangel på mat, vann og medisiner, og de mener der er store udekkede humanitære behov i Tigray fortsatt.

Konflikten i Tigray har vist seg å være uoversiktlig, og informasjon om hva som faktisk skjer i konfliktområdene har vært både mangelfull og preget av motstridende fortellinger.

– Hvor sikker er den informasjonen som nå kommer ut av området?

– Det er flere aktører i denne konflikten som har sine egne interesser. Det er ikke to tydelige parter, og situasjonen er uoversiktlig. Men vi tror det er store humanitære behov som ikke er dekket, basert på menneskene vi er i kontakt med som har flyktet fra områdene. Samtidig vet vi at etiopiske myndigheter har delt ut en del grunnleggende nødhjelp i områder hjelpeorganisasjoner ikke har tilgang til. Men hvor mye av behovet det dekker, har vi ikke informasjon om.

Får ikke dekket grunnleggende behov

Sæverås tror det viktigste slik situasjonen er nå er å oppskalere den hjelpen som allerede gis på steder som Mekele, i tillegg til å jobbe for å få tilgang på mennesker man til nå ikke har nådd.

– Selv i Mekele får ikke folk dekket sine grunnleggende behov fullt ut. Mennesker er sultne, har ikke ordentlige steder og bo og har dessuten nylig gått gjennom traumatiske hendelser som det ikke er tilstrekkelig kapasitet å møte dem på.

Sæverås opplyser at Kirkens Nødhjelps program i området foreløpig når 35.000 mennesker. Noen av tiltakene er å dele ut matrasjoner, rehabiliterer ødelagte drikkevannsanlegg og sørge for bedre sanitærforhold. Så fort det lar seg gjøre ønsker de å starte opp igjen sine mer langsiktige prosjekter


Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden