Verden

Ble møtt av avmagrede barn og lidelser blant fordrevne i Tigray

ETIOPIA: Flyktninghjelpens nødhjelpsteam har denne uken fått tilgang til et nytt område i Tigray-regionen i Etiopia. I flyktningleirene Hitsats og Shimelba ble de møtt av sult og sykdom.

Humanitære organisasjoner har hatt begrenset tilgang til mennesker rammet av den væpnede konflikten i Tigray-regionen i Etiopia. Denne uken var Flyktningehjelpens hjelpearbeidere de første til å besøke flyktningleirene Hitsats og Shimelba som er blitt ødelagt i konflikten.

De ligger i Sheraro, nordvest i Tigray, bare noen kilometer fra grensen til Eritrea. Dette er et av mange områder som det til nå har vært lite informasjon å hente fra da humanitære aktører ikke har hatt tilgang hit blant annet på grunn av den usikre sikkerhetssituasjonen.

Flyktninghjelpen opplyser at over 37.000 fordrevne mennesker har ankommet området i løpet av de siste ukene.

Disse menneskene vil dø med mindre de får nødhjelp nå.

—  Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

– Snart tomme for mat, vann og medisiner

Situasjonen i Sheraro er helt forferdelig. På tross av at fordrevne familier ankommer området hver dag, har vi ikke kunnet nå fram med livreddende nødhjelp på uker. De er snart tomme for mat, vann og medisiner. Disse menneskene vil dø med mindre de får nødhjelp nå, advarer Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen i en pressemelding.

Organisasjonen skriver at før konflikten blusset opp i november i fjor huset de to flyktningleirene 33.000 eritreiske flyktninger.

Til Vårt Land har rådgiver på Flyktninghjelpens kontor i Nairobi, Kenya, Jeremy Taylor, tidligere sagt at de ikke vet hvor disse har tatt veien, men at de fleste trolig har dratt videre selv, i ulike retninger, mest sannsynlig til områder som er vanskelige å nå for humanitære organisasjoner.

Ammende mødre forteller oss at de ikke lenger klarer å produsere melk til barna sine.

—  Jan Egeland, generalsekretær i Flyktningehjelpen.

---

Tigray-konflikten

  • 4. november 2020 angrep etiopiske styrker Tigray-provinsen nord i landet etter månedsvis med økende spenning mellom sentralregjeringen i hovedstaden Addis Abeba og provinsmyndighetene i Mekelle.
  • Provinsen var fram til da ledet av Tigrayan Peoples Liberation Front (TPLF), inntil nylig en del av det ledende partiet i Etiopia. TPLF har tidligere dominert politikken i Etiopia, men har gradvis fått mindre makt de siste årene.
  • Det meldes om eritreiske styrker i Tigray. En fredsavtale mellom Etiopia og Eritrea ble inngått så sent som i 2018. Eritrea vil ikke bekrefte at de har tropper i Tigray.
  • Konflikten om Tigray, en provins med rundt syv millioner mennesker, er en av flere i Etiopia. Til sammen bor det rundt 115 millioner mennesker i landet.

---


Toppen av isfjellet

Og nå har altså nye fordrevne mennesker fylt opp leirene.

– Folk har fortalt oss at de flyktet fra seksuell vold, drap og utbredt vold i Tigray, bare for å ankomme Sheraro der de har havnet i en desperat og hjelpeløs situasjon. Ammende mødre forteller oss at de ikke lenger klarer å produsere melk til barna sine, sier Egeland.

Dette, sammen med hjelpearbeidernes møter med avmagrede barn, er tydelige tegn på underernæring.

Situasjonen i Sheraro er bare toppen av isfjellet. Mennesker i utallige andre deler av Tigray som det er vanskelig å nå frem til er i desperat nød. Vi ber etiopiske myndigheter om å gjøre alt de kan for å sikre at nødhjelp når dem som trenger det, uavhengig av hvor de oppholder seg, sier Egeland.

Utover å møte de øyeblikkelige behovene, trenger mennesker hjelp til å gjenvinne levebrødene sine, få barna tilbake på skolen og trygt kunne vende hjem. Vi ber alle stridende parter om å finne en løsning som vil sikre fred og gi mennesker mulighet til å gjenoppbygge sine liv, legger han til i pressemeldingen.


Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden