Verden

Hjelpearbeider: – Libyas humanitære krise er neglisjert

LIBYA: Etter et tiår meg krig er både internt fordrevne og migranter fra andre steder i Afrika, fanget i ruinene

– Libya har opplevd en lang rekke sjokk over de ti siste årene. Pågående konflikter mellom rivaliserende myndigheter, vekst og fall av islamistiske grupper, store interne flyktningstrømmer, covid-19, oljeblokade og feilslåtte fredsforhandlinger. Alle disse hendelsene har gjort en økonomisk krise dypere og fortsetter å gjøre familienes muligheter til å klare seg vanskeligere.

Dax Bennet Roque jobber for Flyktninghjelpen i Libyas hovedstad Tripoli, og har hendene fulle.

Libya fortsatt lammen av konflikt

– Den humanitære krisa i Libya fortsetter å være en av de mest sårbare og neglisjerte i verden. Libya er fortsatt lammet av mange års konflikt. Som et resultat av dette trenger 1.8 millioner mennesker, inkludert mer enn 635.000 barn humanitær assistanse. De som trenger hjelpen er internt fordrevne, flyktninger og migranter, opplyser Roque.

Tallet inkluderer minst 570.000 migranter, inkludert flyktninger og asylsøkere, fra mer enn 43 nasjoner.

En del av disse har Libya som destinasjon, men for mange er heller ikke det et blivende sted. Derfor har man på begynnelsen av året sett et skarpt oppsving i trafikken over Middelhavet. I årets to første måneder har Italia og Malta registrert 5000 ankomster, og bare i februar ble 3400 returnert til Libya fra Middelhavet.

Migranter og flyktninger er fengslet vilkårlig

Dette er ifølge FNs høykommissær det høyeste antallet for februar siden 2017. Det året inngikk EU en avtale med den daværende regjeringen i Tripoli om å returnere flyktninger og migranter fra Middelhavet til Libya. Avtalen møtte massiv kritikk fra menneskerettsorganisasjoner og hjelpeorganisasjoner, i ettertid har det også kommer rapporter om forferdelige forhold for flyktninger i Libya. Ifølge Roque er migranter og flyktninger i Libya fortsatt svært utsatt.

– Migranter, asylsøkere og flyktninger er de mest sårbare i Libya og utsettes for overgrep og utnytting. Et høyt antall migranter og flyktninger blir vilkårlig fengslet, og vi antar at tusenvis blir holdt i uformelle sentre drevet utenfor myndighetenes kontroll.Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden