Hovedforfatter av rapporten, Yonah Diamond, sier til CNN at rapporten i tillegg til en stor mengde dokumenter bygger på øyevitneskildringer fra nærmere hundre uighurer som har vært på innsiden av interneringsleirene.
– De har klart å komme seg ut, og er villige til å fortelle. Dette er både veldig sjelden og farlig, sier Diamond.
[ Jødiske ledere vil bruke Holocaustdagen til å rette søkelys mot uigurene ]
Kamp mot terror
Forskerne bak rapporten finner et klart mål hos kinesiske myndigheter om å ødelegge folkegruppen uigurer. I 2014 annonserte president Xi Jinping «folkets krig mot terror» i provinsen Xinjiang, som også kalles XUAR – Xinjiang Uighur Autonomous Region. Den skulle særlig rette seg mot de sørvestre delene av provinsen, der uigurer utgjør nærmere 90 prosent av befolkningen.
Ifølge rapporten har mellom 1 og 2 millioner mennesker blitt holdt fanget i 1.400 leirer i provinsen Xinjang i årene fra 2014. Etter stor innflytting av hankinesere, utgjør uigurer i en folketelling i 2000 rundt 44 prosent av befolkningen i provinsen. Nærmere 41 prosent er hankinesere. Totalt bor det rundt 25 millioner mennesker i Xinjiang-provinsen, ifølge Wikipedia.
Etter presidentens kunngjøring skal myndighetspersoner langt oppe i systemet ha gått ut med ordre om å «banke opp alle som bør bankes opp», «utradere dem fullstendig … fra røttene og opp», «bryte blodslinjene, ødelegge røttene, bryte kontaktene dem imellom, og ødelegge opphavet deres».
Sterilisering, internering og overvåking
Som ledd i denne politikken har myndighetene ifølge rapporten innført flere tiltak:
- Plassering av hankinesere i uiguriske hjem som skal følge med på hva de gjør. Dette har revet opp familiebånd.
- Masseinternering av uigurer, som i 2017 ble lovfestet som ledd i arbeidet mot ekstremisme.
- Massiv tvangssterilisering rettet mot uiguriske kvinner i fruktbar alder, og internering av uiguriske menn i fruktbar alder. Også tvungne aborter og tvungen innsetting av spiral skal bidra til å hindre at uiguriske kvinner fortsetter å være «baby-produserende maskiner».
- Tvangsplassering av uiguriske barn i statlig drevne internatskoler og barnehjem. Kina begynte å bygge et nettverk av slike institusjoner i 2017. Foreldrene er ofte underlagt tvangsarbeid.
- Fjerning av uigurisk identitet, samfunnsliv og privatliv. Uigurisk arkitektur og innredningsstil blir fjernet. Moskeer og hellige steder blir ødelagt eller gjort om til annet bruk.
- Målrettede angrep mot intellektuelle og samfunnsledere. Mange har blitt idømt dødsdommer.
Rapporten lister opp alle de fem punktene som definerer folkemord ifølge FNs konvensjon fra 1948 (Konvensjon om forhindring og avstraffelse av forbrytelsen folkemord), og mener Kinas behandling av uigurene treffer samtlige.
Få våger å snakke
Rapporten er gitt ut av den Washington-baserte tankesmien Newlines Institute for Strategy and Policy og har tittelen: The Uyghur Genocide: An Examination of China’s Breaches of the 1948 Genocide Convention. Den er laget i samarbeid med Raoul Wallenberg Centre for Human Rights.
Kildene er i tillegg til øyevitneskildringer interne kinesiske statlige uttalelser og dokumenter, statistikk, offentlige utredninger og rapporter, ekspertanalyser og vitenskapelige arbeider.
[ Uigurar i Noreg ber Oljefondet selje seg ut av kinesiske selskap ]
Tortur og ydmykelser
Lokale myndigheter har laget lister over utstyr som brukes i leirene for å ha kontroll på de internerte, ifølge rapporten. Listene inkluderer verktøy som gir elektriske støt og taggete klubber. Ved ankomst i leirene må de internerte kle av seg foran vakter og blir barbert på hodet.
Ifølge rapporten finnes det dokumenter på massedødsfall i en av leirene. Det er også nylig bygd et krematorium i regionen som kan tyde på at myndighetene regner med høye dødstall.
[ Uighurer som har kommet seg til Norge, lever under kinesisk overvåking ]
Bare tøv, ifølge utenriksminister Yi
Rapporten ble publisert tirsdag 8. mars. Dagen før sa Kinas utenriksminister Wang Yi til pressen at påstandene om folkemord i Xinjiang «kunne ikke vært mer tøvete». Han sa at disse påstandene «er rykter fabrikkert med skjulte motiver og totalt usanne», ifølge The Guardian.
Kina hevder at leirene er nødvendige for å stanse religiøs ekstremisme og terrorisme.