Verden

The Guardian: Minst 6.500 gjestearbeidere døde i Qatar siden landet fikk fotball-VM

QATAR: Over 6.500 gjestearbeidere har mistet livet i Qatar siden landet for ti år siden ble tildelt neste års fotball-VM, viser en analyse utarbeidet av The Guardian.

Hver eneste uke dør det i gjennomsnitt tolv gjestearbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka i Qatar, viser tall den britiske avisen har innhentet fra disse landene.

Det totale dødstallet er trolig langt høyere, ettersom tallene ikke inkluderer et betydelig antall gjestearbeidere fra land som Filippinene og Kenya, konstaterer The Guardian. Fjorårets siste måneder er heller ikke med i statistikken.

Qatar har høstet massiv internasjonal kritikk for det Amnesty International og andre har betegnet som slavelignende forhold for arbeiderne som bygger de mange anleggene som skal stå klare til neste års fotball-VM.

Mange anlegg

I tillegg til sju nye fotballstadioner, er det også bygd en helt ny by, en ny flyplass, nye hoteller, nye veianlegg og nye anlegg for offentlig transport i forkant av VM. Arbeidet er det gjestearbeidere, i hovedsak fra Asia og Afrika, som har stått for.

Selv om det av statistikken ikke går fram hvor de omkomne jobbet, er det i hovedsak trolig snakk om gjestearbeidere som har jobbet ved de store byggeprosjektene, sier Nick McGeehan i FairSquare Projects, en organisasjon som jobber med arbeidernes rettigheter i landene ved Persiabukta.

– En betydelig andel av migrantarbeiderne som har mistet livet siden 2011, befant seg i landet ene og alene fordi Qatar ble tilkjent fotball-VM, sier han til The Guardian.

Internasjonal kritikk

Det er om lag 2 millioner gjestearbeidere i Qatar, som nylig innførte en minstelønn på 1.000 riyal (om lag 2.500 norske kroner) i måneden.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og arbeidstakerorganisasjonen ITUC har tidligere kommet med krass kritikk av forholdene for gjestearbeiderne som bygger VM-anlegg, og Amnesty International har gjentatte ganger stemplet arbeidernes bo- og arbeidsforhold som uholdbare.

– Til tross for at Qatar har kommet med løfter om reformer, er dette fortsatt en lekeplass for skruppelløse arbeidsgivere, slo menneskerettsorganisasjonen fast i rapporten «All Work, No Pay» i september 2019.

Proporsjonalt

Qatars regjering bestrider ikke The Guardians tall over døde, men hevder at antallet er som forventet med tanke på hvor mange gjestearbeidere som befinner seg i landet.

– Dødsraten i disse gruppene er som forventet i forhold til størrelsen og demografien i dem, heter det i en uttalelse fra regjeringens talsmann.

Ifølge talsmannen har gjestearbeiderne tilgang på førsteklasses helsetilbud, og antallet arbeidsulykker har de siste årene falt som følge av nye lover om arbeidsmiljø.

– Hvert tap av menneskeliv er en tragedie, og vi gjør alt for å forsøke å hindre dødsfall i landet vårt, heter det videre.

Qatar er fortsatt en lekeplass for skruppelløse arbeidsgivere

—  Amnesty International
NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Verden