Verden

Biden skroter omstridt abortregel: Feminister presser på for å gå lenger

BISTAND: Joe Biden gjør som demokrater før ham og fjerner «munnkurvregel», som struper bistand til kvinnehelse. Nå øker presset for å gå lenger.

Det var etter hvert berømte Dr. Anthony Fauci, som nå har blitt Joe Bidens mann i Verdens helseorganisasjon, som kom med nyheten, melder VG.

Dermed skrives et nytt kapittel i historien om «the global gag rule» – den globale munnkurvregelen – som ble introdusert av Ronald Reagan i 1984.

Siden har demokratiske presidenter opphevet den– og republikanske gjeninnført og utvidet den – etter tur.

– Trump har blod på hendene

Kort fortalt nekter regelen utenlandske organisasjoner amerikansk helsebistand hvis de yter informasjon, henvisninger eller tjenester knyttet til abort.

Regelen har økt tallet på aborter med 40 prosent i Afrika i periodene USA har praktisert den, ifølge en studie fra 2019.

– Donald Trump forlater Det hvite hus med blod på hendene, sier Gro Lindstad.

Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmåls (FOKUS) leder får støtte fra Kirkens Nødhjelp:

– Skadene etter fire år er omfattende i lavinntektsland, sier Lisa Sivertsen.

– Mødrehelsetjenester er sterkt redusert i mange land, med tap av liv som konsekvens, sier KNs leder for kommunikasjon og politikk.

Gro Lindstad FOKUS

Press mot Biden om å gå lenger

– Regelen er en innenrikspolitisk markering, som rammer fattige kvinner i hele verden. Å oppheve den er bare å sette plaster på et mye større sår, sier Gro Lindstad i FOKUS.

En gang var USA langt fremme innen bistand til seksuelle og reproduktive rettigheter. Nå presser feminister og aktivister på for å gjeninnta rollen – permanent.

Demokratenes flertall i Kongressen øker presset mot Joe Biden om å stanse «pingpong-spillet» rundt «the gag rule» én gang for alle, ifølge Lindstad.

Hun håper et snart 50 år gammelt lovtillegg, som ligger til grunn for regelen, kan stå for fall.

The Helms Amendment

The Helms Amendment fra 1973 er oppkalt etter avdøde senator Jesse Helms fra North Carolina. Republikaneren fikk flertall for lovtillegget, som forbyr bistand til å utføre «abort som familieplanlegging» eller til å «motivere» til abort.

– Det truer fortsatt kvinners helse og fremtid, selv når demokratiske presidenter fjerner «the gag rule», sier Lindstad.

Nå vil nesten 200 medlemmer av Representantenes hus gå lenger enn å fjerne The Helms Amendment. De har signert The Global HER Act. Forslaget vil sette bom for å nekte bistand bare på grunn av helsetjenestene en aktør tilbyr.

– Hvis Demokratene fremmer det nå som de har flertall i Kongressen, vil det sette en endelig stopper for «the global gag rule», sier Fokus-lederen.

Knapt flertall i kongressen

Veien dit er ikke enkel: The Helms Amendment ble vedtatt rett etter høyesteretts dom i Roe v. Wade, som gjorde abort lovlig i USA. Siden har «kulturkrigen» tiltatt og abort blitt et enda mer betent spørsmål i landet.

President Biden har sagt at han vil bygge bro til den republikanske opposisjonen. Demokratenes flertall i senatet er knappest mulig. Bare én konservativ, demokratisk senator kan velte et forslag.

Har Global Her Act en sjanse?

– Amerikanske feminister, aktivister og kvinner i Kongressen presser på. Biden skal etablere et «White House Gender Policy Counsil», som skal se på likestilling i USA. Og han så selv hvordan det gikk da Barack Obama prøvde å bygge bro til republikanerne, svarer Linstad.

Ap-Huitfeldt: Kampen er ikke over

Også Aps utenrikstopp, Anniken Huitfeldt, har engasjert seg mot «the gag rule». I fjor krevde hun at utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) skulle fordømme den i Stortinget. Heller ikke i hennes øyne er kampen på over:

– Verden over jobber fremdeles konservative krefter for å forby prevensjon og trygge aborter. Norge må ta mye tydeligere til motmæle enn høyreregjeringen har gjort.

Både Ap og bistandsaktører har ønsket å bøte på skaden regelen gjør ved å øke norsk bistand til kvinnehelse.

– Regjeringens støtte til familieplanlegging er over 700 millioner lavere enn i 2013, konstaterer Huitfeldt.

Heller ikke Ap bevilger like mye som i 2013, men ga 364 millioner mer enn regjeringen i sitt alternative budsjett for 2021.

Ap ser for seg å videreføre nivået, selv om «the gag rule» reverseres, bekrefter Huitfeldt. Etter det Vårt Land kjenner til ble ikke norsk bistand rammet av regelen i Trumps periode.

---

«Global gag rule»

  • Mexico City-forskriften er bedre kjent som «the global gag rule» – den globale munnkurvregelen.
  • Forskriften forbyr amerikansk, føderal helsebistand til utenlandske organisasjoner, som «utfører eller fremmer abort som en form for familieplanlegging».
  • Donald Trump utvidet den fra kun å gjelde bistand til familieplanlegging til å favne all helsebistand.
  • Kilde: Wikipedia

---

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden