Verden

Ny aksjon for at barns religiøse identitet skal gå i arv etter mor

JESIDENE: Mange jesidikvinner ble utsatt for seksuell vold av IS. I Irak blir barn uten kjent far automatisk regnet som muslimer, selv om mor har en annen religion.

«Mitt navn er min mors navn».

Slik lyder kampanjen, som er startet av organisasjoner som støtter sårbare kvinner. Organisasjonene vil hjelpe identitetsløse barn født av enslige mødre, som for eksempel har blitt utsatt for en voldtekt av en IS-kriger, eller av andre grunner er sårbare.

– I Irak er det slik at barn som ikke har fedre automatisk blir muslimer ifølge loven, noe som skaper konflikt for jesidikvinner som av forskjellige årsaker har fått barn med ukjente fedre, sier Bahar Ali som er leder av den kurdiske organisasjonen EMMA.

EMMA betyr «vi» på kurdisk, og organisasjonen gir beskyttelse, bostøtte og psykologisk støtte til kvinner som har vært utsatt for vold og seksuell vold. De er en av flere organisasjoner som har jobbet tett med jesidikvinner som har flyktet fra IS.

---

Jesidiene i Irak

  • Jesidiene tilhører religionen jesidismen, som kombinerer ulike elementer fra blant annet Kristendom og Islam.
  • Det bor omtrent 200.000–300.000 jesidier i Irak, hvor rundt 200 000 bor i flyktningleirer.
  • Omtrent 3000 jesidi-jenter er fortsatt savnet, men innsatsen for å finne jentene har avtatt.

---

Retraumatiserende

– Vi startet kampanjen fordi vi så hvor retraumatiserende det var for mange av kvinnene å oppleve at barna deres ikke er velkomne i miljøene deres, fordi de har en annen religion, sier Bahar.

Jesidimiljøet i Irak har sagt at de vil inkludere kvinnene som ble kidnappet av IS i 2014, i jesidimiljøet igjen, men uten barna deres. Det er grunnet til skammen og hatet mot IS, men også fordi barna, ifølge loven, ikke er jesidier.

– Derfor er det viktig at vi får igjennom en ny lov i Irak som gir mor rettigheter til å videreføre sin religion og navn over til barnet, uavhengig om barnet har en far eller ikke, legger Ali til.

GJENFORENT. I 2019 ble flere jesidibarn gjenforent med sine familier. Jesidimiljøet har sagt at de vil ta i mot overlevende fra IS inn i miljøet igjen, men ikke barna som har IS-fedre.

Får støtte fra kurdiske politikere

– Vi har vært i kontakt med flere kurdiske politikere i parlamentet som mener dette er en viktig praksis som bør endres, men dette vil være en lang prosess. Det er et radikalt lovforslag, sier Ali.

Ali får støtte av norske Nariman Hame, som selv er jesidi, og som er jusstudent ved Universitetet i Oslo og aktivist.

– At barn av jesidier uten fedre automatisk skal bli muslimer, føles som en forlengelse av de grusomme handlingene IS utførte mot jesidiene i Irak, sier Hame.

Hun er en av de unge stemmene i Norge som har engasjert seg i IS’ folkemord mot jesidiene, noe som resulterte i at over 5000 jesidier er blitt drept siden 2014. 3000 er fortsatt savnet.

– I Irak, som i verden for øvrig, står patriarkatet veldig sterkt, og farsrollen er avgjørende. Det er heller ikke et unntak i det jesidiske miljøet i Irak. Derfor er jesidiene i en ekstra sårbar situasjon fordi mange har fått barn med ukjente fedre, sier Hame.

Hame synes kampanjen «Mitt navn er mitt mors navn» er et godt initiativ.

– Både som minoritet og feminist synes det er viktig med slike kampanjer som belyser problematikken jesidikvinner opplever, sier Hame.

I Irak har alle som er født i landet rett på irakiske papirer, men i praksis skjer ikke det.

– Selv om man har rett på papirer, er praksisen at hvis man har en ukjent far, blir man enten tvangsdokumentert som muslim eller papirløs. Loven kan føre til at mange av barna blir papirløse og mister retten på blant annet helsehjelp. Det er et menneskerettighetsproblem, sier Hame.

Vil legge press på Norge

Norge har gitt fredsprisen til jesidikvinnen Nadia Murad for hennes kamp mot IS, og mot vold og seksualisert vold mot jesidikvinner.

Nobels fredsprisvinnerne

– Fredsprisen var et viktig steg for å erkjenne hvilken stor pris kvinner betaler i krig der seksuell vold blir brukt. Men med prisen må handling følge, slik at kvinner som har vært utsatt for seksuell vold i krig får ivaretatt sine rettigheter, sier Hame til Vårt Land.

Hama mener at Norge bør sette et større press på irakiske myndigheter for å følge opp jesidiene som har opplevd et voldsomt kollektivt traume fra IS.

– Jeg mener Norge har et ekstra stort ansvar nå som de også har fått rollen som medlem i sikkerhetsrådet, avslutter Hame.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden