Verden

Folkevalgte i USA krever gransking

WASHINGTON: Flere kongressmedlemmer krever gransking av politiets håndtering av opptøyene onsdag, da hundrevis av opprørere tok seg inn i kongressbygningen.

[object Object]

Representanten Val Demings, en tidligere politisjef fra Florida sier at det pinlig åpenbart at politiet i kongressbygningen ikke var forberedt.

– Jeg ville helt sikkert ha tenkt at de hadde vist mer styrke og sørget for at det ble avsatt et område for demonstranter i trygg avstand fra kongressbygningen, sier hun.

Hun sier til MSNBC det var åpenbart at politiet var underbemannet og at det ikke så ut til at de hadde noen plan for å hanskes med tusener av demonstranter som kom til Kongressen etter å ha blitt oppildnet av Trumps påstander om et rigget valg.

Søkte tilflukt

Kongressmedlemmer måtte søke tilflukt under setene sine og hente fram gassmasker mens politifolk forgjeves forsøkte å barrikadere bygningen.

Noen tok seg inn i salen til Senatet og Representantenes hus, og til kontorene til noen av kongressmedlemmene, blant dem speaker Nancy Pelosi.

Karen Bass fra California sier hun er sjokkert over poster på sosiale medier av en betjent fra kongressbygningens eget politi som tar en selfie sammen med en av opprørerne.

– Ville du tatt en selfie sammen med en bankraner, spør hun.

Denne videoen hvor en opprører tar selfie med en politimann spres i sosiale medier:

Ulikt BLM-demonstrasjoner

Bildene av politiets håndtering av onsdagens opptøyer står i kontrast til hvor mannsterkt politiet møtte Black Lives Matter-demonstrasjonene i fjor sommer.

1. juni sto politibetjenter fra US Park-politiet, i tillegg til over 5.000 soldater fra nasjonalgarder og andre føderale myndigheter, klar til å håndtere demonstranter utenfor Det hvite hus og utenfor kongressen, skriver The Guardian. Et helikopter fløy også over området.

Senere ble det brukt hester, tåregass og batonger for at Trump kunne fotograferes med en bibel utenfor en kirke.

Det er ikke kjent hvorfor det var så mye mindre politioppbud onsdag, da det på forhånd hadde vært ventet store demonstrasjoner.

Det relativt tynne Capitol-politiet som var på plass, ble lett overkjørt av Trump-tilhengerne og måtte få hjelp av det lokale politiet i Washington DC og fra nabostatene Maryland og Virgnia.

Betydelige styrker fra nasjonalgarden ble ikke satt inn før lenge etter at opprørerne hadde tatt seg inn i kongressbygningen.

Foreslår endring

Demokraten Tim Ryan fra Ohio sier at det bør skje endringer i ledelsen i US Capitol-politiet.

– Jeg mener det er ganske klart at mange kommer til å være uten jobb veldig, veldig snart fordi dette er flaut for presidenten, opprøret og kuppforsøket, sier han.

Han mener hendelsene viser mangel på profesjonell planlegging av hva man visste kom til å skje.

Dette er flaut for presidenten, opprøret og kuppforsøket

—  Demokrat Tim Ryan

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden