Verden

Trump ba folk gå hjem: – Jeg forstår dere

OPPRØR: Hundrevis av tilhengerne stormet kongressen. – Demokratiet er under angrep, sa Joe Biden. I en kort videotale ba Donald Trump folk dra hjem.

Hundrevis av demonstranter tok seg inn i kongressbygningen da Joe Bidens valgseier var i ferd med å sertifiseres. Situasjonen er flere timer seinere svært dramatisk.

Washingtons politisjef sa onsdag kveld at demonstrantene brukte et kjemisk middel for å ta seg forbi politiet og inn i kongressbygningen.

De brøt seg gjennom barrikader på baksiden av Capitol-bygningen i Washington, og politiet avfyrte pepperspray mot for å holde dem tilbake.

Etterhvert kom det meldinger om sammenstøt andre deler i landet, blant annet i Oregon:

Donald Trump kom etterhvert med en videotale. For lite, for sent, mente mange.

– Jeg kjenner smerten deres. Jeg vet dere er såret. Vi hadde et valg som ble stjålet fra oss. Men dere må gå hjem nå. Vi må ha fred. Ingen må bli skadet. Det har aldri vært en sånn tid før, hvor alt ble tatt fra oss, sa Donald Trump i videoen.

Trump kommer altså med nye, udokumenterte påstander om valgjuks.

– Vi elsker dere. Dere er spesielle, sier presidenten.

Tidligere kom Joe Biden med en uttalelse hvor han sa at demokratiet er under et angrep uten sidestykke i amerikansk historie. Han ba Trump kreve at angrepet ble stanset.

– Dette er ikke en protest, det er opprør, sa han.

Stormet Kongressen

Omtrent da republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, ba sine partifeller om å godta valgresultatet onsdag, kom det meldinger om at flere demonstranter hadde brutt gjennom barrikadene og var i ferd med å ta seg inn i bygningen.

Kongressen ble stormet av hundrevis av demonstranter. Møtene for å godkjenne valgresultatet, ble tvunget til å stoppe.

Kongressmedlemmer ble evakuert og skal være uskadd.

Det ble meldt om flere sammenstøt og vold. Flere polititjenestepersoner er skadd, og en kvinne skal være skutt i brystet og kritisk skadd.

Det var også sterke scener da demonstranter brøt seg inn i Nanci Pelosis kontorer, veltet bord og rev bilder ned fra veggene.

I kjelleren hadde hundrevis Trump-støttespillere samlet seg og roper U-S-A, U-S-A.

Knust glass er spredd utover gulvet, skriver New York Times.

Pence: – Dra fra stedet

Visepresident Mike Pence, som tidligere ble evakuert fra Capitol Hill, kom med en uttalelse hvor han ber Trump-tihengerne forlate stedet og stanse volden.

– Dette angrepet på Capitol vil ikke bli tolerert og de som er involvert vil bli straffeforfulgt.

Pence, som tidligere i dag sa at han ikke kan overkjøre valgresultatene uansett hva president Trump sier, ble evakuert da demonstranter stormet bygningen.

Nyhetsbyrået AP har også kilder på at én person er skutt i Kongressen, men kilden har ikke informasjon om tilstand. Det skal ha skjedd i en sammenstøt med Trump-tilhengere, ifølge AP.

Amerikanske medier og kommentatorer er i sjokk over hva som skjer i USA.

– Dette er forræderi, sier Van Jones på CNN.

Bill Weir på samme kanal la ut følgende på Twitter:

Flere trekker fram dette: Tenk om det hadde vært muslimske demonstranter eller Black Lives Matter-demonstrasjoner.

Republikansk kongressmedlem: – Et kuppforsøk

Det republikanske kongressmedlemmet Adam Kinzinger skriver på Twitter at dette er et kuppforsøk etter at Kongressen ble stengt ned.

Kinzinger er representant fra Illinois.

– Dette er et kuppforsøk, skriver han kort på Twitter.

Trump var taus lenge

President Donald Trump var lenge taus om de rystende bildene som gikk direkte over hele verden. Først over en time etter at demonstrantene hadde tatt seg inn i kongressbygningen, sendte Trump en melding på Twitter hvor han ba folk om å forbli rolige og følge beskjedene politiet på stedet måtte gi.

– De står på landets side. Forhold dere fredelige, skrev Trump før han på nytt ble taus. Etter flere timer kom president Donald Trump med denne Twitter-meldingen:

Sammenstøt med politiet

Ordføreren i Washington D.C. innførte portforbud fra klokken 18 lokal tid.

Ingen får lov til å bevege seg rundt på offentlige steder fram til klokken 6 torsdag morgen, med unntak for essensielt personell, inkludert medier.

- Noe slikt har vi aldri sett før i USA, sier Charles Ramsay tildligere politisjef, til CNN.

Mistenkelig pakke funnet

En video på Twitter , lagt ut av en Washington Post-journalist, viser mange personer som beveger seg forbi barrikadene mens det blir ropt «USA, USA».

En mistenkelig pakke er også funnet i området, ifølge politiet på Capitol Hill.

Tusenvis av personer har møtt opp for å vise støtte til president Donald Trump og protestere mot valgresultatet. Under en tale foran Det hvite hus sa Trump at han aldri vil gi seg eller erklære valgnederlag.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden