Verden

Yara åpen for å bryte med hviterussisk gruveselskap: – Vi er ikke helt der ennå, men det er ikke langt unna

HVITERUSSLAND: Yara har gjentatte ganger gått ut i offentligheten og krevd at et av Hviterusslands største selskaper slutter å straffe ansatte som streiker. Nå får de ros fra den hviterussiske opposisjonslederen for sin tydelighet.

Administrerende direktør i Yara Svein Tore Holsether bekrefter at Yara er åpen for å bryte bånd med sin hviterussiske samarbeidspartner, dersom arbeidsforholdene ikke bedres.

– Vi er ikke helt der ennå, men det er ikke langt unna, sier Holsether.

Det statlige gruveselskapet Belaruskali er et av Hviterusslands største selskaper. De produserer og eksporterer såkalt pottaske, også kalt kaliumkarbonat. Yara er en av deres største kunder.

Men kundeforholdet kan gå mot en slutt dersom ikke selskapet slutter å straffe ansatte som deltar i streiker og fredelige demonstrasjoner mot president Aleksandr Lukasjenkos regime.

«55 sparket, 8 flyktet utenlands og til sammen mer enn 330 dager i arresten. Dette er hvordan det statlige selskapet Belaruskali behandler sine streikende ansatte og bryter menneskerettigheter.»

Slik ble situasjonen til Belaruskali-arbeiderne beskrevet av den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja på Twitter i november, ifølge NTB.

Samtidig kom hun med en utfordring: Hun ba Yara om å «vurdere forholdet til de hviterussiske selskapene og regimet». Den samme oppfordringen adresserte hun til tyske Eickhoff og østerrikske Teufelberger.

Får ros

I et digitalt møte på fredag diskuterte Yara-ledelsen arbeidernes situasjon med Tikhanovskaja. I kjølvannet av møtet takket hun den norske ledelsen for at de står fast på at undertrykkelse av arbeidere ikke skal forekomme.

– For det første ga hun oss kred for at vi er det første vestlige selskapet som uttrykte vår mening om arbeidernes rettigheter i Hviterussland. Hun har også nevnt oss i internasjonale fora som eksempler på selskaper som utøver et positivt press, sier Holsether.

Gjentatte ganger har Yara krevd raske og vesentlige forbedringer i arbeidsforholdene til Belaruskali-arbeiderne. Senest i begynnelsen av desember sendte selskapet ut en offentlig uttalelse med dette budskapet. «Den nåværende situasjonen er ikke holdbar for Yara», sa Holsether i uttalelsen, men nevnte ikke eksplisitt at det kan bli aktuelt å bryte med gruveselskapet.

Selv om Holsether er åpen for å bryte med Belaruskali, er ikke det gjort over natten, ifølge Yara-sjefen. Det forsøkte han også å forklare den hviterussiske opposisjonslederen i møtet fredag.

– I markedet for kalium er det få leverandører og lange kontrakter. Selve produksjonsprosessen blir derfor tilpasset råvaren som går inn i våre prosesser. Vi kan ikke sette leveranser på pause og komme tilbake til dem neste måned, sier Holsether.

I et digitalt møte på fredag diskuterte Yara-ledelsen arbeidernes situasjon med opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja, her avbildet under en demonstrasjon i København i oktober.

Vil utøve positivt press

I første omgang er det derfor viktig å utøve et positivt press i situasjonen Yara nå befinner seg i, mener han.

– Vi har fått massiv pressedekning på det vi har sagt. At stemmene til de som streiker og demonstrerer blir hørt, tror jeg er viktig for dem. Det er også en klar medvirkende faktor til vårt fortsatte engasjement i Hviterussland, sier Holsether.

Denne linjen oppfattet han også at Tikhanovskaja støttet under fredagens møte.

Yara-sjefen forteller videre at han fra opposisjonslederens rådgiver fikk spørsmål om hvor Yaras terskel er for behandlingen av arbeiderne.

– Den er vi egentlig forbi, men nettopp derfor bruker vi tid på å påvirke positivt, sier Holsether.

Ikke fornøyd med situasjonen

– Hva har dere oppnådd med å stille krav til samarbeidspartneren deres?

–– Det jeg hører fra flere kanaler er at antall oppsigelser kunne blitt mye høyere om ikke Yara hadde lagt press på dem. Situasjonen er absolutt bedret, men vi er ikke fornøyd, sier han.

Han opplyser at Yara har en tett dialog med flere parter om veien videre for samarbeidet med Belaruskali. Daglig er de i kontakt med den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland (BITU), og senest forrige uke hadde de et møte med dem på den svenske ambassaden i Minsk. De rådfører seg også med Raftostiftelsen.

Situasjonen er absolutt bedret, men vi er ikke fornøyd.

—  Tore Holsether, administrerende direktør i Yara

Påstander om valgjuks

Bakteppet for arbeidernes streik og demonstrasjoner er den politiske situasjonen i landet.

Hviterussland har de siste månedene vært preget av store protester og uro. Motstandere av landets mangeårige president Aleksandr Lukasjenko har demonstrert hver søndag siden valget i august, som de mener var preget av juks. EU og vesten har ikke anerkjent utfallet av valget, skriver NTB.

Tusenvis av mennesker er pågrepet, og det er kommet mange meldinger om tortur og mishandling i fengslene, ifølge nyhetsbyrået.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden