Verden

Kontroversielle anklager mot Martin Luther King jr.

Nylig offentliggjorte FBI-dokumenter hevder at Martin Luther King jr. «så på, lo og ga råd» mens en pastorkollega voldtok et kvinnelig menighetsmedlem. – Forsøk på å sverte borgerrettighetsbevegelsen, mener professor.

I en nylig publisert artikkel i det britiske magasinet Standpoint, kommer den Pulitzer-vinnende historikeren David Garrow med oppsiktsvekkende påstander om borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King jr.

Garrows artikkel baserer seg på nylig offentliggjorte FBI-dokumenter. I dokumentene gir FBI-agenter sammendrag av innholdet på lydopptak fra overvåkningen av Martin Luther King jr.

Daværende FBI-direktør J. Edgar Hoover anså King som en sikkerhetstrussel, og beordret derfor at baptistpastoren skulle overvåkes.

Det er FBI-agenters sammendrag fra denne overvåkningen Garrow nå har fått tilgang til. Selve lydfilene og transkripsjonene av dem vil ikke bli offentliggjort før i 2027.

LES MER: – Hvite i USA må omvende seg fra rasismen.

Voldtekt

Det mest graverende dokumentet omtaler en hendelse som angivelig skal ha skjedd på et hotellrom i Washington DC i 1964.

Ifølge dokumentene tok en pastor-kollega med en gruppe kvinner fra menigheten til Kings hotellrom. Deretter skal King og kollegaen ha diskutert hvem av kvinnene de skulle ha sex med. Da én av kvinnene protesterte, skal hun ha blitt voldtatt av pastorkollegaen. FBI-notatene hevder at King sto og så på voldtekten mens han lo og ga kollegaen råd om hva han burde gjøre med kvinnen.

Samme kveld skal King ha deltatt i en sexorgie der han overtalte en kvinne til å delta ved å si at det ville «hjelpe sjelen hennes».

Garrow hevder videre at dokumentene han har fått tilgang til viser at King skal ha hatt omlag 40 affærer i perioden da FBI overvåket ham.

LES MER: Trump splitter amerikanske evangelikale.

Omstridt

Det er likevel langt fra alle som tror på Garrows påstander. De amerikanske mediene The Atlantic og The Washington Post refuserte artikkelen som til sist ble trykket i britiske Standpoint.

Mens britiske The Guardian valgte å refusere artikkelen, har seriøse britiske aviser som The Independent og The Times omtalt påstandene i den.

Peter Ling, som også har skrevet en biografi om King, sier til The Independent at man bør være forsiktig med å stole uforbeholdent på FBI-oppsummeringene. Hensikten med å overvåke King var nettopp å «samle skadelig informasjon om ham», uttaler historikeren, som viser til at de konkrete lydfilene ennå ikke er offentliggjort.

– Jeg mener det er nok bevis der ute til å indikere at King hadde flere seksuelle forhold, men jeg vil være veldig varsom med å stole på at FBI ga korrekt informasjon om en mann som direktør J. Edgar Hoover ønsket å ødelegge, sier Ling til avisen.

Kings advokat, Clarence B. Jones, avviser påstandene kontant i The Washington Post.

– J. Edgar Hoover ler nok i graven sin i dag, sier hun.

LES MER: Billy Graham ville angripe sivile i Vietnam.

Kritiserer pressen

Karoline Heien er kommentator for nettstedet amerikanskpolitikk.no. Hun sier hun ikke ser noen umiddelbar grunn til ikke å stole på Garrows påstander.

– Han er en anerkjent historiker, og det virker som at han bygger dette på troverdige kilder. En årsak til at Washington Post og Atlantic ikke ville trykke artikkelen, kan være at de vil ettergå en såpass alvorlig sak selv, sier Heien.

Hun forteller at konservative medier som Fox News har vært frempå i å omtale saken, og at de fremstiller det som om hele Kings ettermæle må revurderes.

– Og på Twitter er det mange som bruker muligheten til å gjøre et poeng ut av at mediene på venstresiden ikke omtaler saken.

LES MER: En luthersk Martin Luther King er utenkelig.

Revurderes

– Tror du påstandene kan føre til at Kings ettermæle svekkes?

– Det er tidlig å si, men det kan hende at det kollektive minnet om King må nyanseres.

Heien mener at én grunn til at saken ikke har blitt omtalt før, kan være at Kings politiske virke har vært så viktig i USA.

– Man har kanskje ikke villet gå inn på de mer problematiske sidene i privatlivet hans.

LES MER: Kongelig bryllupstale siterte Dr. King.

Ikke overraskende

Deborah Lynn Kitchen-Døderlein er førsteamanuensis i amerikanske studier ved ILOS på Universitetet i Oslo.

Hun sier hun ikke vil bli overrasket hvis det viser seg at påstandene om King er sanne, men at hun ikke kan konkludere før hun har sett kildematerialet.

– På den ene siden er det ingen tvil om at FBI ønsket å sverte King. De prøvde å presse ham til å ta selvmord. På den andre siden var borgerrettsbevegelsen veldig mannssjåvinistisk. Kvinners rolle var å støtte mennene. Det er kjent at King hadde en rekke affærer, og jeg blir ikke sjokkert hvis dette stemmer.

Kitchen-Døderlein tror én årsak til at amerikanske aviser har refusert Garrows artikkel, kan være at de ikke vil danse etter ytre høyres pipe.

– Det kan godt hende at påstandene er sanne. Et mer relevant spørsmål er likevel hvorfor vi skal snakke om denne saken i dag, sier hun, og peker på at King har vært død i over 50 år.

– Det er grusomt hvis disse påstandene er sanne, men King har først og fremst betydning som borgerrettsforkjemper, ikke som privatperson. Når konservative medier skriver om dette, er det for å sverte borgerrettsbevegelsen og svekke ideen om like rettigheter for alle, sier hun.

Kritisk

Randall Stephens er også førsteamanuensis i amerikanske studier ved Universitetet i Oslo. Han er mer skeptisk til Garrows påstander.

– J. Edgar Hoover var overbevist om at King var en av USAs farligste fiender og at han var kommunist. De gjorde alt for å sverte King. Det gjør det vanskelig å akseptere disse påstandene ukritisk. Jeg synes ikke Garrow tar nok forbehold om at dette kan være en svertekampanje, sier Stephens.

Hvis det skulle vise seg at påstandene er korrekte, mener han hele Kings ettermæle må revideres.

– Men det vil vi først finne ut i 2027, når lydfilene offentliggjøres, sier han.

---

Martin Luther King jr.

  • 1929-1968.
  • Amerikansk borgerrettighetsaktivist og baptistpastor.
  • Ledet den ikkevoldelige borgerrettighetsbevegelsen i USA på 1950 og 60-tallet.
  • Er særlig kjent for talen han holdt under borgerrettighetsdemonstrasjonen i Washington DC i 1963: «I have a dream».
  • Tildelt Nobels Fredspris i 1964.
  • Myrdet i april 1968.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden