Verden

Mot mulig nyvalg i Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu klarer ikke å danne regjering, og det kan derfor gå mot nyvalg i Israel, bare halvannen måned etter valget i april.

Den israelske nasjonalforsamlingen Knesset tok mandag det første skrittet mot nyvalg ved å gi en foreløpig godkjenning til å oppløse seg selv. Det trengs ytterligere tre avstemninger for at godkjenningen blir lov og det blir utskrevet nyvalg.

Etter flere uker med forhandlinger har Netanyahu ennå ikke greid å danne ny regjering innen fristen som er kommende onsdag ved midnatt.

Årsaken er at tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman krever at unge ultraortodokse menn avtjener verneplikten slik alle andre israelere må.

De ultraortodokse partiene, som Netanyahu trenger til sin koalisjon, forlanger at de ultraortodokse fortsatt skal være fritatt for verneplikt.

Uten de fem mandatene til Liebermans Yisrael Beiteinu-parti har ikke Netanyahu det flertallet han trenger.

Før Lieberman stilte sitt ultimatum, lå Netanyahu an til å danne en flertallskoalisjon. Hans eget Likud sikret 35 mandater, og med de tradisjonelle allierte av nasjonalister og ortodokse hadde han et flertall på 65 mot 55 mandater.

Lieberman er også nasjonalist og hittil en nær alliert av Netanyahu, men hans kjernevelgere er den store gruppen sekulære russisktalende immigranter fra det tidligere Sovjet som er kritiske til at tusener av unge ortodokse er fritatt for militærtjeneste.

Loven om oppløsning av nasjonalforsamlingen og utskriving av nyvalg kan når som helst trekkes om de stridende partene innen onsdag kveld blir enige om et kompromiss.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden