Verden

En palestinsk Jeanne d’Arc

Palestinerne har gått på en serie politiske nederlag den siste tiden, men har funnet et uventet og ungt forbilde i kampen mot israelsk okkupasjon.

16-åringen Ahed Tamimi fra Vestbredden er i ferd med å bli et ikon i palestinernes kamp for egen stat.

En veteran i den israelske fredsbevegelsen, Uri Avnery, sammenligner henne endog med Frankrikes katolske helgen og frigjøringsheltinne Jeanne d’Arc, som var like gammel da hun fikk frigjøringskallet.

Angrep israelske soldater

Den palestinske jenta ble mandag siktet av en israelsk militærdomstol, anklaget blant annet for overfall og steinkasting mot israelske soldater. Hun skal dessuten ha framsatt trusler og hindret soldater i å utføre oppdraget de var ute på.

– Jeg er stolt av datteren min. Hun er en frihetsforkjemper som de kommende årene vil lede motstanden mot israelsk styre, skrev faren Bassem Hamimi i et innlegg i den israelske avisen Haretz på nyttårsaften.

Da satt både datteren hans, kona Nariman og datterens kusine Nur arrestert og fengslet av israelerne. Moren skal ha filmet datterens handlinger og lagt det ut, og anklages dermed for å oppfordre til vold.

I videoen, som ble publisert direkte på Facebook, blir Ahed spurt av sin mor om hva hennes budskap til de tusenvis av seerne er:

– Enten det er knivstikking, selvmordsangrep eller steinkasting: Alle må gjøre sin del og vi må stå samlet rundt vårt budskap om å frigjøre Palestina.

LES MER: Palestinsk forsoning?

Lever i fengselsskyggen

I avisinnlegget tegner Bassem Hamimi et bilde av en familie og et folk i nærmest evig kamp:

– Selv om det er Aheds første anholdelse, er hun ikke fremmed for deres fengsler. Datteren min har tilbrakt hele sitt liv i den tunge skyggen av det israelske fengselet, fra mine lange fengslinger gjennom hele hennes barndom, til gjentatte arrestasjoner av hennes mor, bror og venner, til den skjulte, overhengende trusselen som følge av soldatens pågående tilstedeværelse i våre live. Så hennes egen anholdelse var bare et spørsmål om tid. En uunngåelig tragedie som venter på å skje, skriver Bassem Hamimi i Haaretz.

LES MER: Hellig by, dype følelser

Avis krever løslatelse

Haaretz er en ledende israelsk avis som lener mot venstre. På lederplass oppfordrer avisen israelske myndigheter til å løslate Ahed Tamimi:

– Regjeringen må begynne å bry seg mer om hva det internasjonale samfunnet tenker, og mindre om ekstremistene helt til høyre, og derfor bør den arresterte 16 år gamle palestinske jenta slippes ut, skriver Haaretz.

Lederskribenten påpeker at den blonde 16-åringen er blitt en populær helt blant palestinerne og rundt om i verden:

– Hver ekstra dag hun er under arrest, vil styrke dette bildet og forårsake ytterligere skade på Israel.

Jaget bort soldater

Bakgrunnen for arrestasjonen er film som ble tatt av 16-åringen da hun 15. desember prøvde å jage bort fra familiens eiendom en israelsk offiser og soldat om hadde tatt seg inn på deres gårdsplass på den okkuperte Vestbredden.

Ahed Tamimis far Bassem har fortalt at 16-åringen var opprørt etter at israelske soldater noen dager tidligere hadde skutt og såret et ett år yngre søskenbarn.

Hun startet med å skjelle ut israelerne, før hun dyttet og slo. Soldatene lot seg ikke provosere og besvarte ikke angrepene. Noen netter senere stormet imidlertid israelske soldater familiens hjem og tok med seg den unge jenta. Siden har hun sittet i israelsk fangenskap.

Tamimi-familien lever i landsbyen Nebi Saleh, der innbyggerne sammen med israelske og utenlandske aktivister de siste åtte årene har holdt ukentlige demonstrasjoner mot okkupasjonen.

LES MER: Refser religionsdialog

Mye palestinsk motgang

Det har vært en tung måned for forkjempere for palestinsk statsdannelse. USAs president Donald Trump brøt kontant med tidligere amerikansk politikk da han før jul anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og gav grønt lys til ambassadeflytting fra Tel Aviv.

LES MER: Trumps hilsen hjem

Tirsdag truet Trump via en twittermelding indirekte med å kutte bistand til palestinerne:

«Vi betaler palestinerne hundrevis av millioner dollar hvert år uten at vi får noen takknemlighet eller respekt tilbake», skriver Trump, og fortsetter: «Når palestinerne er uvillige til å snakke om fred, hvorfor skal vi gjøre noen av disse enorme utbetalingene i fremtiden?»

LES MER: Ny Midtøsten-spiller

Store amerikanske pengebidrag

Den erfarne, palestinske politikeren og aktivisten Hanan Ashrawi var raskt ute med å påpeke at palestinerne ikke lar seg presse.

Det er imidlertid snakk om store penger hvis USA trekker sin støtte. Årlig bidrar USA med rundt tre milliarder kroner til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og prosjekter relatert til organisasjonens virksomhet.

USA har dessuten bidratt med rundt 3,3 milliarder kroner i årlig bistand til de palestinske områdene siden Oslo-avtalen ble inngått i 1993. Til sammenligning bidrar Norge, som leder den internasjonale giverlandsgruppen for de palestinske områdene (AHLC), med rundt 700 millioner kroner årlig.

Ung, men mangeårig aktivist

Senest i helgen vedtok over tusen medlemmer i regjeringspartiet Likud en resolusjon som tar til orde for at Israel skal annektere store deler av den okkuperte Vestbredden.

LES MER: Krever anneksjon

Vestbredden-bosatte Ahed Tamimi har deltatt i demonstrasjoner mot Israels okkupasjon siden hun var ni år gammel. Med sin blonde hårmanke har hun vært et yndet fotomotiv og symbol på palestinernes motstandskamp.

I 2015 skapte hun overskrifter etter å ha bitt en israelsk soldat i hånden da han hadde lagt broren hennes i bakken under et forsøk på å ta ham til fange.

Avisen Haaretz gir på lederplass uttrykk for at Israel risikerer å måtte «betale en høy pris for sin aggresjon mot denne jenta som kjemper mot okkupasjonen, og som handlet med minimal vold mot representanter for hæren som invaderte hennes hjem».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden