Verden

Skarp opptrapping av konflikten vest i Myanmar

Situasjonen er svært spent vest i Myanmar etter at hundrevis av menn ifølge statlige medier angrep soldater, og tolv personer ble drept. Frykten for en ny voldsspiral mellom muslimer og buddhister øker.

Mennene som gikk til angrep på soldater i Maungdaw i delstaten Rakhine, var bevæpnet med pistoler og sverd.

Området ligger like ved grensen til Bangladesh og er hovedsakelig befolket av rohingyaer, en muslimsk minoritet som mange i Myanmar regner som bangladeshere. Buddhistiske nasjonalister mener de er ulovlige innvandrere og ikke har noen rett til å bo i Myanmar.

Sammenstøtet skjer tre dager etter at ni politimenn ble drept i et samordnet angrep på tre grenseposter ved Bangladesh søndag. Seks mistenkte er pågrepet, men politiet har så langt kommet med få opplysninger om hvem de er. Enkelte tror de er rohingyaer, andre mener personer fra Bangladesh sto bak angrepet.

LES OGSÅ: Her er Myanmars øverste leder og sjefen hans

Sekterisk vold

Volden er en skarp opptrapping i et område der situasjonen har vært svært spent siden de voldsomme sammenstøtene mellom rohingyaer og buddhistiske nasjonalister i 2012.

Da ble over 100 mennesker drept og titusener av rohingyaer drevet på flukt. Mange av dem ble innkvartert i leire, og fortsatt er det sterke begrensninger på hvor de kan bevege seg utenfor leirene.

Under sammenstøtene onsdag ble minst fire soldater og åtte angripere drept, ifølge den statlige avisen Global New Light of Myanmar.

FN advarer

FNs spesialrådgiver for Myanmar, Vijay Nambiar, ber innbyggere og soldater vise tilbakeholdenhet. Han mener situasjonen utgjør et kritisk øyeblikk for delstaten, og han ber sivile om ikke å bli provosert til å angripe «andre samfunn eller religiøse grupper».

Rykter om drap og massearrestasjoner rundt Maungdaw har de siste dagene spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier, noe som har skapt frykt for hva som kommer til å skje. Samtidig er det vanskelig å få bekreftede opplysninger om hva som skjer i det avsidesliggende og svært kontrollerte området.

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, som leder Myanmars sivile regjering, sa i forrige måned at regjeringen står fast i kampen mot fordommer og intoleranse i Rakhine, som er en av Myanmars aller fattigste delstater.

LES OGSÅ: I disse landene får færrest barn gå på skole

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden