Verden

Sterk mann i kulissene

Jaroslaw Kaczynski er verken statsminister eller president, men 66-åringen er hovedarkitekten bak Polens omstridte, nye kurs.

Partilederen i det høyreorienterte Lov- og rettferdighetspartiet (Pis) startet karrieren i fagbevegelsen Solidaritet på 1980-tallet, og ble stabssjef for Lech Walesa da fagforeningskjempen ble president i 1990.

LES OGSÅ: Slåss om rettighetene til Anne Franks dagbok

Kritisk Walesa

Nå kritiserer Walesa regjeringen for å «undergrave demokratiet og gjøre Polen til et land verden ler av».

– Denne regjeringen handler mot Polens interesser, mot frihet, mot demokrati og blir gjort narr av verden rundt. Jeg skammer meg når jeg reiser utenlands, sa Walesa like før jul.

LES OGSÅ: Seks grunner til fiendskapet mellom Iran og Saudi-Arabia

Mektige tvillinger

Jaroslaw Kaczynski står mot kritikken med tilsynelatende sinnsro. Han har erfaring som statsråd, og ble utpekt til statsminister i 2005 da tvillingbroren Lech var Polens president.

Brødreparets felles politiske prosjekt fikk en dramatisk slutt da et fly med president Lech Kaczynski styrtet under landing i Smolensk i Russland i 2010. Presidenten, presidentfruen og 94 andre omkom. Fortsatt kolporterer Kaczynski og mange i hans krets konspirasjonsteorier om at styrten skyldtes et russk komplott.

LES OGSÅ: Polske nynazister etablerer seg i Norge

Tapte valg

Jaroslaw Kaczynski aktet å overta brorens politiske arv, men tapte i 2010 med relativt beskjeden margin presidentvalget mot Bronisław Komorowski.

Nå er han imidlertid tilbake som Polens sterke mann, selv om statsministerposten er overlatt til Beata Szydlo. Etter høstens valgseier har de ført en omdiskutert regjeringspolitikk med sterk skepsis til EU og innvandring, samt ved å nedvurdere liberale, demokratiske verdier.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Beata Szydlo er Polens statsminister.
Polens statsminister, Beata Szydlo, under en pressekonferanse 10. desember i fjor. Foto: Reuters/Kacper Pempel

Kirkens mann

Kaczynski og partiet kritiserer en elite som har misbrukt posisjoner til å berike seg etter kommunismens fall, og vil fremme økt minstelønn og lavere pensjonsalder. De støtter seg til kirken og motsetter seg samkjønnede ekteskap og abort.

– Kirken og dens lære er fundamentet for det polske. Det må alle, selv de som ikke tror, akseptere. Enhver hånd som reiser seg mot kirken, reiser seg også mot Polen, advarte Kaczynski nylig i en jubileumstale.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden