Utenriks

Cameron: Israel tilbyr Hamas 40 dagers våpenhvile

GAZA: Israel har tilbudt Hamas en våpenhvile på 40 dager, opplyser Storbritannias utenriksminister David Cameron, som kaller forslaget for usedvanlig sjenerøst.

Han sier at forslaget også innebærer mulig løslatelse av tusenvis av palestinske fanger i bytte mot de gjenværende gislene på Gazastripen.

– Jeg håper at Hamas godtar denne avtalen, sier Cameron, som mener at hele verden bør forsøke å presse den palestinske gruppen til å si ja.

Han kaller det israelske tilbudet for svært sjenerøst, noe også USAs utenriksminister Antony Blinken gjør.

– De må bestemme seg, og de må bestemme seg raskt. Jeg håper at de vil ta den riktige avgjørelsen, sa Blinken tidligere mandag.

Begge deltar på et møte i regi av Verdens økonomiske forum i Riyadh, der ministre fra en rekke arabiske og vestlige land er samlet for å diskutere en våpenhvile. På dagsordenen står også en mer langsiktig fredsplan, som innebærer opprettelsen av en palestinsk stat side om side med Israel.

USA, Egypt og Qatar har forsøkt å megle fram en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas siden januar. En rekke andre land har også vært involvert i forsøkene.

En Hamas-delegasjon var mandag ventet å møte meglere fra Egypt og Qatar i Kairo for å diskutere Hamas' svar på det israelske forslaget. Søndag kveld sa en høytstående Hamas-kilde at gruppen ser positivt på forslaget.


Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Utenriks