Utenriks

LHBT-bevegelse forbys i Russland – FN krever reversering

RUSSLAND: Russlands høyesterett slår fast at russiske LHBT-aktivister bør stemples som ekstremister, noe homofile og transpersoner frykter vil føre til rettsforfølgelse.

Retten har godkjent en forespørsel fra justisdepartementet om å erklære den internasjonale LHBT-bevegelsen som ekstremistisk og forby dens aktiviteter, opplyser en Reuters-journalist som var til stede i rettssalen.

Avgjørelsen er den siste av flere restriksjoner på uttrykk for seksuell legning og kjønnsidentitet i Russland.

Møter kritikk

Allerede har landet innført lover som forbyr promotering av «ikke-tradisjonelle» seksuelle forhold og juridisk og medisinsk endring av kjønn. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, er kritisk til avgjørelsen.

– Jeg oppfordrer russiske myndigheter til å oppheve lovene som påfører menneskerettighetsforkjempere som kjemper for LHBT-saker, upassende restriksjoner, sier han i en pressemelding torsdag.

Han sier også at det utgjør en fare for at alle som jobber med LHBT-relaterte saker, kan risikere å bli anklaget for å drive med kriminell virksomhet.

– Ingen bør havne i fengsel for å drive menneskerettighetsarbeid eller miste menneskerettigheter på grunn av seksuell legning eller kjønnsidentitet.

Saken lukket for mediene

President Vladimir Putin har lenge jobbet for å fremme et bilde av Russland som vokter av «tradisjonelle moralske verdier» i motsetning til et «dekadent Vesten».

I en tale i fjor sa Putin at Vesten var velkommen til å godkjenne «trender» som å tillate «flere titalls kjønn og homofile parader», men at de ikke har rett til å påtvinge andre land det samme.

Høyesteretten brukte kun litt over to timer på å avsi sin kjennelse i saken. Saken var lukket for mediene, men journalister fikk komme inn i rettssalen for å høre avgjørelsen.

Over 100 grupper er allerede forbudt i Russland og stemplet som «ekstremistiske». Det gjelder blant annet Jehovas vitner og organisasjoner knyttet til opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Forbud har tidligere blitt brukt som begrunnelse for flere pågripelser.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Utenriks