Utenriks

Pave Frans besøkte Nord-Iraks gjenværende kristne

Pave Frans besøkte søndag Nord-Irak, der den ytterliggående islamistgruppa IS for få år siden herjet og drev kristne på flukt.

Den katolske kirkens 84 år gamle overhode innledet besøket i kurdernes regionhovedstad Arbil, der president Nechirvan Barzani tok imot ham.

Derfra gikk verden videre i helikopter til Mosul, der IS kunngjorde dannelsen av sitt «kalifat» i 2014. Der holdt paven en bønn for krigens ofre.

Irak hadde før USAs invasjon i 2003 anslagsvis 1,5 millioner kristne, men i dag er det bare mellom 250.000 og 400.000 igjen i en befolkning på 40 millioner.

Ubotelig skade

– At kristne forlater Irak og Midtøsten gir ubotelig skade, ikke bare for enkeltpersoner men også for samfunnet de forlater, sa paven i sin tale.

Under talen tok paven særlig opp skjebnen til yazidienes, en minoritet med røtter både i jødedom, kristendom og islam, som ble utsatt for et folkemord under IS.

– Vi må holde fast ved at brorskap er mer holdbart enn brodermord, at håp er kraftigere enn hat, at fred mektigere enn krig, sa paven.

---

Kristne i Irak

  • Iraks kristne samfunn er et av de eldste og mest mangfoldige i verden.
  • Flertallet er kaldeiske katolikker, men det er også ortodokse, protestanter og andre kristne grupper.
  • Før 2003 var det 1,5 millioner kristne, rundt 6 prosent av befolkningen. I dag er det mellom 250.000 og 400.000 kristne tilbake i en befolkning på 40 millioner.
  • Blant dem som har flyktet, er nesten en halv million bosatt i USA. Mange flyktet også til Canada, Australia, Norge og andre europeiske land.
  • Rundt 200.000 av Iraks kristne levde tidligere i Nineveh-provinsen nord i landet, der mange fortsatt snakker en arameisk dialekt, språket Jesus snakket.
  • Den ytterliggående islamistgruppa IS inntok provinsen i 2014 og truet mange kristne til å konvertere. IS er siden drevet ut, men utgjør en betydelig fare både der og i andre deler av Irak.
  • Rundt 36.000 av de 100.000 kristne som flyktet fra Nineveh, har siden vendt tilbake, ifølge Aid to the Church in Need.

(Kilde: AFP, NTB)

---

Tvunget på flukt

IS tvang hundretusenvis av kristne på flukt fra Nineveh-provinsen, der brorparten av Iraks kristne lever.

Blant dem som flyktet var Raed Kallo, som i dag er den eneste gjenværende presten i Mosul. Han delte søndag sin historie med paven.

Kallos menighet talte tidligere 500 kristne familier, men i dag er det bare rundt 70 kristne familier igjen i byen.

Kallo understreket at Mosuls muslimske innbyggere tok imot de kristne med åpne armer da de vente tilbake etter at IS var nedkjempet.

– Etter at byen ble frigjort, mottok mine muslimske brødre meg med stor gjestfrihet og kjærlighet, fortalte han.

Symbolsk

Etter besøket i Mosul fortsatte paven i helikopter til Qaraqosh, 30 kilometer øst for Mosul, som også er kjent som Hamdaniyah og Bakhdida og er en by av stor symbolsk betydning fordi den tidligere var Iraks største kristne by.

Der snakker fortsatt mange av innbyggerne en arameisk dialekt, språket Jesus snakket.

Qaraqosh ble også i stor grad ødelagt av IS, men islamistene ble drevet ut i 2016 og byen har de siste årene delvis blitt gjenoppbygd.

– Dette viktige besøket vil styrke moralen vår etter år med vansker, problemer og kriger, sa presten George Jahoula før pavens helikopter landet.

Under besøket i Qaraqosh møtte paven kristne i al-Tahera-kirken, som ble satt fyr på av IS, men som nå er restaurert.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks