Utenriks

Paven møtte sjiamuslimenes leder i Irak

Katolikkenes religiøse overhode, 84 år gamle pave Frans, møtte lørdag sjiamuslimenes øverste leder i Irak, ayatolla Ali al-Sistani.

Midtøsten — De to aldrende mennene – paven er 84 år gammel og Sistani er 90 – møttes i sjiamuslimenes hellige by Najaf, 180 kilometer sør for Bagdad.

Sistani viser seg sjelden offentlig og tar heller ikke imot mange gjester, men han gjorde et unntak for paven, som er på et fire dager langt besøk i Irak.

På vei inn til Najafs gamleby, passerte pavens strengt bevoktede bilkortesje store plakater og bannere med det kjente sitatet fra profeten Muhammeds fetter og svigersønn, Imam Ali.

– Det fins to typer mennesker: Enten dine brødre i troen, eller dine likeverdige i skapelsesverket.

Beskjeden bolig

I en av gamlebyens trange gater steg paven inn i ayatollaens beskjedne bolig, der pressen ikke fikk være med.

Irak hadde før USAs invasjon i 2003 anslagsvis 1,5 millioner kristne, men i dag er det færre enn 400.000 igjen i en befolkning på 40 millioner.

Iraks kristne samfunn er et av de eldste og mest mangfoldige i verden. Kaldeisk-katolikker og andre katolikker utgjør om lag halvparten, mens armensk-ortodokse og protestanter er blant de andre gruppene.

Dialog

Pave Frans har i årevis arbeidet for å bedre forholdet mellom kristne og muslimer og har blant annet etablert et godt forhold til sunnimuslimske ledere som sjeik Ahmed el-Tayeb i Kairo.

Han har tidligere besøkt sunnimuslimske ledere i land som Bangladesh, Marokko, Tyrkia og De forente arabiske emirater.

Ayatolla Ali al-Sistani blir sett opp til av de fleste av verdens 200 millioner sjiaer, som utgjør en minoritet blant muslimer, men en majoritet i Irak.

– Han er en religiøs leder med høy moralsk autoritet, sier kardinal Miguel Angel Ayuso Guixot, som leder pavens råd for dialog med andre trosretninger.

Korte kunngjøringer

Det er ikke kjent hva de to religiøse lederne snakket om, men begge sendte etter samtalen ut korte kunngjøringer.

Sistanis kontor understreket at «kristne i likhet med alle andre irakere må leve i fred og sikkerhet, og med alle grunnlovsfestede rettigheter».

Paven takket på sin side Sistani for at han «har hevet sin stemme og forsvart de svakeste».

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks