Utenriks

Stor glede over pavebesøk i Irak

Pave Frans’ første dag i Irak var preget av musikk, sang, flagg og blomster, samt oppfordringer om likhet, fred og mangfold.

Midtøsten — Paven har valgt å gjennomføre besøket i det krigsherjede landet tross koronapandemi og store sikkerhetsproblemer.

– Det gjør besøket ditt dobbelt så verdifullt i irakernes øyne, sa Iraks president Barham Salih da han ønsket paven velkommen i presidentpalasset.

Det er første gang noensinne at en pave besøker Irak.

Katolikkenes religiøse overhode er 84 år gammel, og det er hans første utenlandsreise siden koronapandemien rammet verden. Det fire dager lange besøket er omgitt av svært strenge sikkerhetstiltak.

På turens første dag valgte han å besøke en kirke i bydelen Karrada i Bagdad, som i oktober 2010 ble rammet av terror. Rundt 120 mennesker var samlet til kveldsmesse da kirken ble stormet av ytterliggående islamister. Bortimot 60 mennesker ble drept, blant dem to prester og flere barn. 48 av ofrene var katolikker.

Talte i terrorrammet kirke

– Vi er samlet her i Vår frues frelseskirke i Bagdad, innhyllet i blodet til våre brødre og søstre, som her betalte den høyeste pris for sin trofasthet mot Herren og hans kirke, sa paven, som også takket biskoper og prester for å ha blitt værende i Irak.

Bilder av de 48 katolske ofrene, som nå har status som «martyrer», omringet alteret der paven sto mens han snakket.

– Deres død er en mektig påminnelse om at det å oppildne til krig, hatefulle holdninger, vold eller blodsutgytelse er uforenlig med autentisk religiøs lære, sa paven.

Ba om likebehandling

I møte med Iraks president fastholdt paven at ingen bør regnes som annenrangsborgere. Han ba også irakiske myndigheter kjempe mot korrupsjon og maktmisbruk. Alle irakere, uansett tro, fortjener å ha den samme beskyttelsen som den sjiamuslimske majoriteten, fastslo han.

– Kun hvis vi ser forbi forskjellene og ser på hverandre som medlemmer av den samme menneskelige familien, vil vi kunne begynne en effektiv prosess med å gjenoppbygge og etterlate en bedre og mer rettferdig og menneskelig verden til kommende generasjoner, sa han.

Iraks president brukte anledningen til å beklage at så mange kristne har forlatt landet, og han ba dem komme tilbake for å sikre at Irak igjen blir et land preget av toleranse.

Irak hadde før USAs invasjon i 2003 anslagsvis 1,5 millioner kristne, men i dag er det færre enn 400.000 tilbake i en befolkning på 40 millioner.

Pansret bil

Sikkerhetssituasjonen i landet er svært vanskelig, og pavens reiserute i landet inkluderer rundt 1.400 kilometer i fly og helikopter.

Kortere reiser skal han tilbakelegge i pansret bil langs veier som har fått ny asfalt og blomsterdekorasjoner i anledning besøket.

I Bagdad begynte kristne å samle seg i en kirke fredag morgen, før de gikk inn i busser og ble kjørt til flyplassen for å være velkomstkomité for paven.

Flyet fra Al Italia landet rett før klokka 14 lokal tid, og Iraks statsminister Mustafa al-Kadhimi ventet ved den røde løperen.

Et kor stemte i da de to gikk mot ankomsthallen, og mange av sangerne var uten munnbind.

Paven og statsministeren tok også av seg sine munnbind da de satte seg ned til en første samtale, og det ble bemerket at de ikke holdt 2 meters avstand.

Etter møtet håndhilste de på hverandre til ære for fotografene, fortsatt uten munnbind.

Vaksinert

Den katolske kirken forsikret før besøket om at det vil være strenge smitteverntiltak og at avstandsregler ville bli overholdt ved alle seremonier under pavebesøket.

Irak har i likhet med mange andre land opplevd økt smittespredning den siste tiden, men paven, hans medarbeidere og de rundt 75 journalistene i følget er alle vaksinert i forkant av besøket.

Paven skal i Irak også innom sjiamuslimenes hellige by Najaf, der han skal møte sjiamuslimenes øverste leder i landet, ayatolla Ali Sistani.

Han skal også besøke profeten Abrahams fødeby Ur og herjede kristne byer i nord der kirker nylig er rehabilitert.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks