Utenriks

FN må kutte matrasjonene til flyktninger i Øst-Afrika

FN har måttet kutte dramatisk i matrasjonene til over 3 millioner flyktninger i Øst-Afrika og advarer nå mot følgene.

Global — Verdens matvareprogram (WFP) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber i en felles appell om 2,3 milliarder kroner for å kunne gi flyktningene i Øst- og Sentral-Afrika den hjelpen de trenger.

Kuttet i matrasjoner, kombinert med nedstengning som følge av koronapandemien, har gjort situasjonen svært vanskelig for mange flyktninger.

Minimumsbehov

– Pandemien har vært ødeleggende for alle, men enda verre for flyktninger, sier Clementine Nkweta-Salami som leder UNHCRs virksomhet på Afrikas Horn og i Øst- og Sentral-Afrika.

– Uten mer penger, vil tusenvis av flyktninger, blant dem barn, ikke ha nok å spise, sier hun.

– Vi mangler 2,3 milliarder kroner for å kunne dekke flyktningenes minimumsbehov de neste seks månedene, sier Michael Dunford, som leder WFPs virksomhet i Øst-Afrika.

Store kutt

Ifølge UNHCR har 72 prosent av de 4,7 millioner flyktningene opplevd kutt i matrasjonene.

Verst er det for flyktningene i Rwanda, der det oppholder seg 140 .000 flyktninger, de fleste fra Kongo og Burundi. Deres matrasjoner er kuttet med hele 60 prosent.

– Vi har aldri tidligere opplevd en så forferdelig situasjon for flyktninger, sier Dunford.

Flest i Uganda

I Uganda, der det er nesten 1,3 millioner flyktninger, har FN måttet kutte matrasjonene med 40 prosent. Det samme har de måttet gjøre i Kenya.

Flyktninger i Sør-Sudan har fått kuttet matrasjonene med 30 prosent, i Djibouti med 23 prosent og i Etiopia med 16 prosent.

Flyktningene i Burundi og Sudan er nå de eneste i regionen som mottar fulle matrasjoner.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks