Utenriks

10.000 barn kan ha vorte misbrukte i kyrkja i Frankrike

Så mange som 10.000 barn i Frankrike kan ha vore offer for overgrep i kyrkja, seier granskingsleiar.

Europa — – Et tidligere anslag på 3.000 er helt klart for lavt. Det er mulig tallet er minst 10.000, sier Jean-Marc Sauve. Han leder en uavhengig gransking av overgrep begått i kirken siden 1950. Tirsdag holdt han en pressekonferanse der han orienterte om fremdriften i arbeidet.

Et telefonnummer som ble oppretter for ofre og vitner i 2019, fikk 6.500 henvendelser på snaut halvannet år.

– Det store spørsmålet for oss er «hvor mange ofre meldte seg?». Er det 25 prosent? 10 prosent, 5 prosent eller færre?, sa Sauve til de fremmøtte journalistene.

Blandet mottakelse

Granskingskommisjonen ble opprettet av det franske bispemøtet i 2018. Da hadde en rekke store overgrepsskandaler rystet den katolske kirken en rekke steder i verden.

Tiltaket fikk blandet mottakelse fra organisasjoner som representerer overgrepsofre. De applauderte forsøket på å få de rammede til å fortelle, men stilte spørsmål ved påtalemyndighetens vilje til å reise tiltale.

Utvidet frist

Kommisjonen består av over 20 medlemmer med juridisk, akademisk og medisinsk bakgrunn. Den skulle egentlig levert sin rapport innen utgangen av fjoråret, men har fått ny frist til september i år.

Anklager mot prester og ledende katolikker har ført til utbetalinger og rettssaker flere steder i verden. Den har også endret kirkens doktrine. Våren 2019 innførte pave Frans varslingsplikt. Alle i kirken som vet noe om seksuelle overgrep, er pålagt å melde det til sine overordnede.

(©NPK)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks