Utenriks

Søreide forsiktig optimist etter møte i Giverlandsgruppen for palestinerne

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener det er en produktiv dialog mellom palestinske og israelske myndigheter, men langt fram til en politisk løsning.

Søreide ledet tirsdag et møte i Giverlandsgruppen for Palestina. Hun oppfordrer donorlandene til å gi nye bidrag for å løse problemer på kort sikt.

– Vi har bedt donorlandene fortsette å gi bidrag for å løse den umiddelbare krisen, men det er ikke en langsiktig løsning. Derfor er det viktig at samarbeidet mellom partene er gjenopptatt, og at USA vil gjenoppta sin støtte, sier Søreide til NTB.

– Klimaet for samarbeid er bedre nå enn for bare noen måneder siden. Jeg tror det er et håp om å løse noen av problemene som må løses på kort sikt, og åpne veien til forhandlingsbordet igjen.

– Fra fastlåst situasjon til dialog

Søreide ledet videomøtet sammen med EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Mens situasjonen i fjor var fastlåst mellom palestinske og israelske myndigheter, er det nå en mer produktiv dialog. De samarbeider om helse, sikkerhet og økonomisk utvikling i Palestina, sier utenriksministeren.

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh og finansminister Shukri Bishara deltok, mens ekspedisjonssjef Haim Regev holdt Israels innlegg.

USA har varslet at landet vil gjenoppta støtten til palestinerne og bidra til politiske løsninger som på sikt kan realisere tostatsløsningen.

Vil sikre palestinerne vaksiner

Koronakrisen ble også diskutert på møtet. Søreide understreker at samarbeid er avgjørende i kampen mot pandemien.

Det inkluderer utrulling av et vaksinasjonsprogram i hele Palestina av selvstyremyndighetene med støtte fra FN.

Partene bekreftet i møtet at de vil samarbeide om vaksiner og andre tiltak mot pandemien. Flere giverland uttrykte vilje til å bidra for å sikre vaksiner til palestinerne.

– Må få politisk løsning

Ifølge Søreide ble det også gitt flere anbefalinger til hvordan den palestinske økonomien kan styrkes og stabiliseres.

– Det er behov for å øke giverbidragene til Palestina, som har vært lave de siste årene. Samtidig må de to partene bli enige om hvordan den palestinske økonomien kan styrkes og inntektene til de palestinske selvstyremyndighetene kan økes, sier utenriksministeren.

– I møtet oppfordret giverne begge parter til å starte opp forhandlinger og avstå fra ensidige tiltak som hindrer en fredsprosess og undergraver tostatsløsningen, sier Søreide.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks