Utenriks

Ble fremstilt som helt i storfilm. Nå må han møte i retten.

RWANDA: Tidligere hotellsjef Paul Rusesabagina, ble internasjonalt kjent gjennom filmen Hotel Rwanda. Nå må han møte i retten, og familien frykter en urettferdig rettssak.

Rwanda rettssak

Rusesabagina, som har blitt hyllet for å redde etniske tutsier under folkmordet i 1994, ble pågrepet i fjor, siktet for å ha støttet en væpnet ving av sin politiske gruppering.

I 2004 ble hans gjerninger internasjonalt kjent gjennom Hollywood-filmen «Hotel Rwanda».

Den tidligere hotellsjefen ble pågrepet etter at han på mystisk vis forsvant under et opphold i Dubai. Han sier selv han ble kidnappet og pågrepet.

Hotel Rwanda

Erkjente etablering

Rusesabagina har erkjent etableringen av en væpnet fløy kalt Den nasjonale frigjøringsfronten (FLN), underlagt den opposisjonelle politiske grupperingen Den rwandiske bevegelsen for demokratisk endring (MRCD).

Tiltalepunktene mot Rusesabagina handler blant annet om terrorisme, men han har selv avvist at han har vært involvert i kriminelle handlinger.

Selv om han vedgår at FLN begikk kriminelle handlinger, holder han fast ved at hans rolle var som diplomat.

Trakk fram statsborgerskap

Rusesabagina har belgisk statsborgerskap, noe hans forsvareren brukte for å argumentere for at han burde bli utlevert til Belgia for en rettferdig rettssak.

– Han ble verken utlevert eller pågrepet i Kigali som aktor sa. Han ble kidnappet, sa forsvareren Gatera Gashabana i retten.

Aktor svarte på sin side med å vise til at Rusesabagina har dobbelt statsborgerskap og kan bli stilt for retten begge steder. Han viste også til at lovbrudd begått i landet, kan straffes der uavhengig av statsborgerskap.

Han risikerer opp til 25 års fengsel hvis han blir dømt. Rettssaken skal vare fram til 26. februar.

Bekymring

Rusesabaginas begrensede tilgang på forsvarere og angivelig skrantende helse har ført til internasjonal oppmerksomhet rundt saken hans.

– Dette er en farse, sier en av Rusesabaginas døtre, Carine Kanima, til AP før rettssaken startet i hovedstaden Kigali.

EU-parlamentet gikk i forrige uke inn for en resolusjon som ba om en rettferdig rettssak for Rusesabagina. De beskrev det som skjedde med ham, som en «tvunget forsvinning». Rwandas justisminister Johnston Busingye anklaget dem for å blande seg inn i en rettsprosess i et suverent land med et uavhengig rettsvesen

Rusesabagina, som har vært en langvarig kritiker av landets president Paul Kagame, hadde bodd i utlandet i årevis.


---

Folkemordet i Rwanda

  • Rwanda ligger i Øst-Afrika mellom Uganda, Tanzania, Burundi og Kongo.
  • Uavhengig fra kolonimakten Belgia i 1962.
  • Regnes blant verdens fattige land og ligger på 160. plass på FNs utviklingsindeks (HDI).
  • Dominerende folkegrupper er hutu og tutsi. Det daværende huturegimet og deres allierte sto i 1994 bak et folkemord på drøyt 800.000 tutsier og moderate hutuer.
  • Paul Kagame, som er tutsi, har i praksis styrt Rwanda siden RPF-geriljaen grep makten i 1994 og fikk slutt på folkemordet.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks