Utenriks

Russisk domstol sender Navalnyj i fengsel

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble tirsdag dømt til fengsel i tre og et halvt år for å ha brutt meldeplikten for en betinget dom fra 2014.

Europa — Navalnyj, som er en av president Vladimir Putins fremste kritikere, hevder at dommen fra 2014 var politisk motivert.

Navalnyj ble akutt syk på et fly på vei fra Sibir til Moskva i august i fjor. To dager senere ble han evakuert til Berlin etter kraftig vestlig press. Der ble det påvist at han var forgiftet med nervegiften novitsjok.

Hans advokater mener at han umulig kunne overholde meldeplikten overfor russiske myndigheter mens han lå på sykehus i Tyskland, og at den betingede dommen derfor ikke kan omgjøres til ubetinget.

Navalnyjs team oppfordrer til nye demonstrasjoner

Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyjs team oppfordrer tilhengerne til umiddelbart å holde nye demonstrasjoner etter fengslingskjennelsen.

Forrige helg og helgen før var det demonstrasjoner mot rettsforfølgelsen av Navalnyj i en rekke russiske byer. Tusenvis ble arrestert.

En domstol i den russiske hovedstaden besluttet tirsdag kveld at Navalnyjs betingede dom skulle omgjøres til fengsel i 3,5 år.

Bakgrunnen er brudd på vilkårene for en betinget dom for underslag og hvitvasking som han fikk i 2014. Over 300 personer som forsøkte å demonstrere utenfor domstolen, ble pågrepet tirsdag, ifølge OVD Info.

Navalnyj, som er en av president Vladimir Putins fremste kritikere, hevder at dommen fra 2014 var politisk motivert.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks