Verden

Bondevik: – En stor sorg

MYANMAR: Hæren i Myanmar har grepet makten og landets leder Aung San Suu Kyi er pågrepet. – En stor sorg, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Asia — – Vi har hørt at presidenten og landets leder er blitt pågrepet i Naypyidaw og at de ble fraktet bort av hæren, sier partiet NLDs talsmann Myo Nyunt.

– Med situasjonen som vi ser utspiller seg nå, må vi anta at hæren gjennomfører et kupp, legger han til.

Pågripelsen av blant annet Aung San Suu Kyi skjedde tidlig mandag morgen. Soldater har også oppsøkt boligene til lederne i landets regioner og fraktet dem bort, ifølge familiemedlemmer.

Ifølge BBC er det soldater i gatene i hovedstaden Naypyidaw og i landets største by Yangon i morgentimene mandag.

Bondevik: – Demokratiet var skjørt

Kjell Magne Bondevik har fulgt spenningen i Myanmar i lang tid. Han er lei seg for scenene som nå utspiller seg, men sier han ikke er overrasket.

– Vi har hele tiden visst at demokratiet i Myanmar har vært skjørt, sier Bondevik til Vårt Land, og legger til:

- Men for oss som har jobbet med dette i mange år, er det en stor sorg, meddeler han.

Bondevik har siden 2006 vært leder for Oslosenteret, som arbeider for fred og menneskerettigheter.

Han er redd for at Myanmar nå er på vei tilbake til hvordan ting var før 2010. Dette året ble Suu Kyi erklært fri av militærjuntaen. To år senere vant hun og NLD 43 av 44 valgkretser hvor partiet stilte til valg. Den 16. juni samme år holdt hun sitt Nobelforedrag i Oslo Rådhus, over tjue år etter at hun ble tildelt Nobels fredspris.

– Hvor lenge tror du militærmakten vil vare?

– Jeg tror dette vil bli langvarig. Militæret har sagt at dette foreløpig er for en ettårsperiode, men jeg er ikke så sikker på om det blir tilfellet.

Angrepet har vært ventet

Senere mandag var det ventet at landets nye nasjonalforsamling skulle tre sammen for første gang etter at NLD vant valget 8. november med stor margin. Men hæren hadde bedt regjeringen om å utsette sammenkallelsen, ifølge BBC.

De siste ukene har landets mektige militære påstått at valget var preget av omfattende fusk, og landets mektigste person, hærsjef Min Aung Hlaing, utelukket ikke muligheten for at hæren kan ta makten. Frykten for kuppforsøk førte til advarsler fra verdenssamfunnet.

Lørdag forsikret hæren at den skulle love å overholde grunnloven.

Bondevik sier at Suu Kyi hele tiden har visst at et kupp kunne komme til å skje.

- Suu Kyi har blitt kritisert for å være for å ikke demokratisere raskt nok, og for å ikke gjøre noe med Rohingyane. Men men hun har visst at hvis hun drar ting for langt, så ville hæren kunne finne på å gjøre noe sånt som de har gjort nå, forklarer han.

Parlamentet er også med på å vise hvordan hæren fungerer som en motpol til ytterligere demokratisering.

- Militæret har hatt et blokkerende mindretall i parlamentet. Og de har også grunnlovesfestet at de skal ha tre viktige statsrådsposter i Suu Kyis regjering, forklarer Bondevik.

Bondevik ber om sterkt internasjonalt press

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reagerer kraftig på nyheten om at Myanmars militære har grepet makten i et kupp.

– Norge fordømmer nattens kupp i Myanmar, sier Søreide i en uttalelse.

– Landets militære ledelse må løslate landets demokratisk valgte ledelse. Partene må finne en fredelig løsning gjennom dialog og respekt for demokratiske prinsipper og godt styresett, krever hun.

Også FNs generalsekretær António Guterres har gått ut og fordømt kuppet. Bondevik håper FN, sammen med EU og USA, kan legge et sterkt press på hæren.

– Finnes det andre pressmidler enn fordømmelse?

– Det er noe særlig annet man kan gjøre enn diplomati. Man har jo så klart økonomiske sanksjoner, men det går som regel bare utover sivilbefolkningen, forklarer Bondevik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden