Utenriks

Portugal går imot Den katolske kirke - har stemt ja til aktiv dødshjelp

Nasjonalforsamlingen i Portugal har sagt ja til å avskaffe forbudet mot aktiv dødshjelp. Loven må godkjennes av landets president.

Europa — Fredagens avstemning ble holdt bak lukkede dører på grunn av koronarestriksjonene i Portugal. Landet har for tiden verdens høyeste smittetrykk.

Loven ble vedtatt med 136 mot 78 stemmer. Fire representanter avsto fra å stemme.

Opp til presidenten

President Marcelo Rebelo de Sousa skal nå ta stilling til vedtaket. Han har ennå ikke sagt hva han mener om saken og kan velge mellom å godta vedtaket, sende det videre til en grunnlovsdomstol eller nedlegge veto.

Legger han ned veto, vil det etter alt å dømme bli overstyrt av en ny avstemning i nasjonalforsamlingen.

Katolskdominert land går imot Kirken

Den katolske kirke er motstander av lovforslaget, men det katolskdominerte Portugal ser altså ut til å bli det fjerde landet i Europa som legaliserer aktiv dødshjelp. Fra før er medisinsk assistert dødshjelp tillatt i Belgia, Nederland og Luxembourg.

Lovforslaget går ut på at voksne pasienter får tilgang til medisinsk assistert dødshjelp i tilfeller der de er under ekstrem lidelse og har skader som er uopprettelige. Leger og psykiatere må bekrefte beslutningen hvis det er tvil rundt pasientens evne til å ta et fritt og informert valg.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks