Utenriks

Rapport: Land med mye korrupsjon håndterer pandemien dårligere

Helsevesenet lider i land med mye korrupsjon. Dermed er de også vanskeligere stilt under en pandemi, konkluderer Transparency International.

– Covid-19 er ikke bare en helsekrise og en økonomisk krise. Det er en korrupsjonskrise, sier Delia Ferreira Rubia, som er styreleder i organisasjonen.

Transparency International la torsdag ut sin årlige korrupsjonsindeks og har samtidig sett på landenes investeringer i helse.

Rapporten peker på Bangladesh som eksempel. Landet regnes som svært korrupt samtidig som det investeres lite i helse. Nå strever landet med bestikkelser på helsesentrene, misbruk av bistand og korrupsjon i forbindelse med kjøp av medisinsk utstyr.

Bangladesh har en score på 26 på korrupsjonsindeksen, som går fra 0 (svært korrupt) til 100 (svært lite korrupt).

Norge får en score på 84 og havner på sjuende plass på lista. Både Sverige og Finland har en bedre score enn Norge. Minst korrupt av alle er Danmark og New Zealand, ifølge Transparency International. Helt nederst på lista finner vi Syria, Sør-Sudan og Somalia.

Uruguay får ros

For å underbygge sammenhengen mellom korrupsjon og pandemihåndtering trekkes Uruguay fram som et positivt eksempel. Landet har en score på 71 og anses som det minst korrupte landet i Sør-Amerika. Samtidig har landet investert mye i helsevesenet og har et svært robust system for å overvåke smitten, påpekes det. Det har dermed klart å begrense smitten mer enn sine naboland.

Det er også en sammenheng mellom korrupsjon og respekten for demokratiske institusjoner og normer i håndteringen av pandemien, ifølge organisasjonen.

USA på vei nedover

USA gjør det stadig dårligere og får sin laveste score siden 2012, med 67 prosent.

– I tillegg til anklager om interessekonflikter og maktmisbruk på høyeste nivå er det alvorlige bekymringer knyttet til svak kontroll med koronapakke til en verdi av 1.000 milliarder amerikanske dollar. Det er en tydelig tilbakegang i langvarige demokratiske normer som fremmer ansvarlig styresett, skriver Transparency International i sin pressemelding.

Kritikk av norsk hemmelighold

Transparencys anbefaling til alle land er å sørge for at kontrollinstitusjoner har tilstrekkelig med ressurser og uavhengighet, sørge for åpne kontraktprosesser, offentliggjøre relevante data og sikre tilgang til informasjon.

I en egen rapport kritiseres blant annet Norge for ikke å dele tilstrekkelig informasjon om kjøp av smittevernutstyr i forbindelse med pandemien. Myndighetene deler opplysninger om selskapene det er inngått avtaler med, men ikke prisen.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks