Utenriks

Ocean Viking reddet 374 mennesker i Middelhavet

Redningsskipet Ocean Viking har plukket opp 374 mennesker på to dager i Middelhavet, blant dem 131 enslige mindreårige, opplyser SOS Méditerranée.

Hjelpeorganisasjonen som drifter det norskeide skipet, ber nå om en trygg havn og sier at været i området blir stadig verre.

– Med 374 overlevende om bord og en stadig dårligere værsituasjon er de bergede personene nødt til å få gå i land i nærmeste trygge havn, slik sjøretten krever, sier Verena Papke, direktør i SOS Méditerranée i Tyskland.

– En slik trygg havn kan bare være en europeisk en, tilføyer Papke.

106 i en gummibåt

Mannskapet på Ocean Viking sier de ba libyske myndigheter om hjelp lørdag, uten å få svar. Deretter sendte de forespørsler til blant andre Malta og Italia.

SOS Méditerranée opplyste lørdag at 106 personer ble reddet kvelden før. De befant seg i en gummibåt i internasjonalt farvann rundt 50 kilometer fra den libyske kysten.

Fredag morgen ble 149 mennesker hentet opp fra to båter etter SOS-signaler. Blant dem var 58 mindreårige og fire babyer, den ene bare én måned gammel, ifølge SOS Méditerranée.

Mange barn

Til sammen 165 av dem som befinner seg om bord på Ocean Viking, er barn, 131 av dem uten foresatte, opplyser organisasjonen.

De fleste av dem som ble reddet, kom ifølge Papke fra Guinea, Mali, Kamerun, Elfenbenskysten, Sudan og Sierra Leone.

Libya har blitt en viktig rute for irregulær migrasjon til Europa siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

Interneres i Libya

Oljerike Libya har de siste årene vært herjet av kaos og krig mellom rivaliserende grupper, og ifølge FN deltar 20.000 utenlandske styrker og leiesoldater i konflikten.

Mange flyktninger og migranter har druknet i Middelhavet, og tusenvis er blitt stanset av den libyske kystvakten. Med støtte fra Italia og EU er de deretter sendt tilbake til Libya. De fleste ender opp i interneringsleirer der forholdene er beskrevet som grufulle.

Fem måneder i Italia

Ocean Viking seilte ut fra Marseille 11. januar.

I fjor sto redningsskipet fast i fem måneder i Italia fram til det ble frigitt i desember, skriver nyhetsbyrået AFP. Myndighetene begrunnet det med sikkerhetshensyn.

Ocean Viking er i dag det eneste redningsskipet som drives av en ikke-statlig organisasjon i området, ifølge SOS Mediterranees' leder Sophie Beau.

– De andre er blitt blokkert av italienske myndigheter slik Ocean Viking tidligere ble, sier hun.

De fleste som tar den farlige ferden over Middelhavet, legger ut fra Libya og Tunisia i håp om å nå Italia. Over 1.200 mennesker mistet livet i forsøket på å krysse havet i fjor.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks