Verden

Døgnet da USA kjempet for sitt demokratiske liv

OPPRØRET I USA: De trodde det skulle bli en tradisjonell seremoni med litt ekstra krydder, da visepresident Pence åpnet de første valgmannskonvoluttene i senatet. Men det ble ett av de mest dramatiske døgnene i USAs moderne historie.

09.00: Historisk i Georgia

Pastoren Raphael Warnock blir utpekt som vinner i det ene senatsvalget i Georgia. Den andre demokraten, jødiske Jon Ossoff, har en knapp ledelse på motstanderen. Det er historisk. Den første svarte senatoren i Georgia noensinne. Noen timer senere blir Ossoff også utpekt som valgvinner.

Men det er det knapt noen som legger merke til.

For mørke skyer truer. Ingen vet ennå ikke hvor mørkt det skal bli. Alle har allerede hørt Trump i en lekket telefonsamtale presse på for å «finne» stemmer i Georgia, republikanske politikere har kunngjort at de ikke vil godkjenne valgmannsstemmene, og Trumptilhengere er på vei til hovedstaden i tusentall.

Kl. 12.00: Trump taler: «Vil aldri gi meg»

Foran tusener av tilhengere i Washington D.C. står president Donald Trump og gjentar anklagene om valgfusk og sier han aldri vil gi seg: – Man tar aldri tilbake landet ved svakhet, bare ved styrke. Du må vise styrke og du må være sterk. Trump sier at de må «gå mot Capitol».

Demonstrasjonen starter i en park sør for Det hvite hus, 30 minutters gange fra kongressbygningen.

DREPT: Fire personer er nå bekreftet døde etter onsdagens opptøyer, og over 50 personer er pågrepet.

---

USAs dramadøgn

  • Onsdag skulle Kongressen godkjenne valgmannsstemmene etter høstens presidentvalg og erklære Joe Biden som USAs 46. president.
  • Trump-tilhengere avbrøt denne prosessen da de stormet bygningen for å protestere mot valgresultatet.
  • Politiet måtte stenge ned bygningen, og representanter fra Kongressen ble satt i lockdown.
  • Fire personer ble drept, og over 50 personer er pågrepet etter opptøyene.
  • Demokratene vil nå avsette president Trump – 14 dager før innsettelsen av påtroppende president Biden.

---

Trumps kupp

Kl. 13:55: Tusener av Trump-tilhengere utenfor Kongressen

Mitch McConnell står på talerstolen og ber sine partifeller godta valgresultatet. Den republikanske majoritetslederen i Senatet har alltid vært en sterk støttespiller for Trump. Men nå sier han : – Forsøkene på å omgjøre valget vil sende demokratiet inn I en dødsspiral.

Mitch McConnell står på talerstolen foran blå gardiner i det tradisjonsrike rommet i kongressen. Han ber sine partifeller godta valgresultatet.

Tusenvis av mennesker er nå samlet utenfor bygningen. Mens McConnell snakker, hører de lyder fra folk på vei inn.

Kl. 14.20: Evakuering og debatten stanses

Politiet i kongressbygningen evakuerer enkelte deler av Kongressen. Debatten i Kongressen stanses fordi politiet stenger bygningen. Lydene McConnell og de andre hører, er demonstranter som bryter barrikadene utenfor og tar seg inn.


Minutter senere dundrer mobben på dørene til galleriet, hvor en rekke politikere oppholder seg. Jason Crow er en av dem, og han er overbevist om at de må kjempe seg ut. Politikerne slår i stykker møbler for å ha noe å beskytte seg med. Når politiet kommer, får de beskjed om å ta på gassmasker.

Gangene er fulle av demonstranter og oppviglere. Murder the media, skriver noen på en dør. En tar seg inn til Nanci Pelosis kontor, tar en selfie, velter bord og river ned bilder fra veggene.

EVAKUERT: Medlemmer av Kongressen måtte evakueres da Trump-tilhengere brøt seg inn i bygningen for å protestere mot valgresultatet.

Kl. 14.40: Portforbud i byen

Derrick Evans, en delegat fra West Virginia sender live på Facebook mens han stormer Kongressen sammen med mobben:

– Vi går inn, vi går inn, roper han i en video. Den blir senere slettet.

Ordføreren i Washington innfører portforbud fra klokken 18. Kongressmedlemmene evakueres fra bygningen.

Kl. 14.47: Trump tvitrer

«Jeg ber om at alle ved U.S. Capitol forblir fredelige. Ingen vold! Husk, VI er partiet for lov og orden – respekter loven og våre flotte menn og kvinner i blått. Takk!»

Han ber ikke demonstrantene om å trekke seg tilbake, eller dra hjem. Samtidig er det fullstendig kaos i og utenfor kongressbygningen. Det kommer meldinger om skyting. Alle amerikanske fjernsynskanaler sender direkte, og ingen tror det de ser utspille seg.

UFORBEREDT: Det var tydelig at politiet på Capitol Hill ikke var forberedt nok på de store opptøyene som utfoldet seg i hovedstaden 6. januar.

Kl. 15.50: Pence tilkaller forsterkninger

Det hvite hus kunngjør at soldater fra nasjonalgarden og andre føderale myndigheter er sendt til stedet. Det er visepresident Mike Pence, og ikke presidenten som tilkaller nasjonalgarden. Det blir lagt merke til.

Hele tiden kommer ubekreftede meldinger og nyheter om funn av bomber og flere politimenn som er skadet. Trump-tilhenger og veteran i luftvåpenet Ashli Babbitt fra San Diego blir skutt. Hun dør senere av skadene. Dagen før skriver hun om demonstrasjonen på Twitter:

«Ingenting vil stoppe oss … De kan prøve og prøve, men stormen er her, og den faller over D.C. på mindre enn 24 timer … Mørkt for lys».

Omstendighetene om dødsfallet er fremdeles uklare.

Kl. 16.10: Biden taler til folket

Demokratiet er under et angrep uten sidestykke. Påtroppende president Joe Biden taler til folket.

– Kaosscenene i hovedstaden reflekterer ikke det ekte USA, det representerer ikke hvem vi er, sier Biden.

UTEN SIDESTYKKE: Påtroppende president Biden med klar tale: – Dette er et angrep på demokratiet uten sidestykke.

Han oppfordrer Donald Trump til å vise lederskap.

Kort tid etter legger Trump ut en video hvor han ber protestantene om å dra hjem, men gjentar at valget er rigget.

– Jeg elsker dere, skriver han.

Kl. 17.40: Tåregass og sikring

Politiet bruker blant annet tåregass for å fjerne folk fra kongressbygningen. Ti minutter senere erklærer politiet at kongressbygningen er «sikret». Det har gått fire timer siden kongressbygningen ble angrepet.

Kl. 19:14: Republikanere trekker seg fra planen sin

Kongressmedlemmet Cathy McMorris Rodgers vil ikke lenger utfordre valgresultatet, slik hun opprinnelig hadde planer om, etter onsdagens opptøyer.

– Det vi har sett her i dag er ulovlig og uakseptabelt. Jeg har bestemt meg for at jeg vil støtte valgdelegatenes stemme, og jeg oppfordrer president Donald Trump til å fordømme dette og få en slutt på galskapen, skriver hun.

Melania Trumps stabssjef, Stephanie Grisham, trekker seg også i protest etter Washington-opprøret. Hun regnes som en svært lojal Trump-medarbeider. Grisham har vært med på Trump-laget helt siden begynnelsen, og var presserådgiver for Donald Trump da han var presidentkandidat i 2015.

Kl. 20.10: Visepresidenten taler til senatet: – Friheten vinner

Kongressen samler seg igjen etter de voldelige opptøyene. Visepresident Mike Pence taler til senatet:

– Til dere som skapte uro i hovedstaden i dag: Dere vil aldri vinne. Friheten vinner, sa Pence.

LEDER: Visepresident Mike Pence ledet den endelige opptellingen av valgmannsstemmene i Kongressen. Til opptøyerne sier han: – Dere vinner aldri.

Visepresidenten har ansvaret for formelt å utrope en vinner av valget etter at valgmannsstemmene er godkjent av Kongressen, og det var denne prosessen som ble avbrutt av Trumps tilhengere.

Presidenten har kritisert visepresidenten denne uken og i en tale oppfordret han Pence til å avvise Bidens seier og sende resultatene tilbake til statene. Det har ikke Pence noen konstitusjonell myndighet å gjøre.

Kl. 20.30: Sterke reaksjoner på tvers av partiene

Representanter på tvers av partiene i Kongressen var tydelig berørt av hendelsene da de samlet seg for å fullføre godkjenningen valgresultatet sent onsdag kveld.

Senatets mindretallsleder Chuck Schumer (D) uttaler at denne dagen vil stå igjen som en av de mørkeste i amerikansk historie. Majoritetsleder Mitch McConnell (R) fordømte «mobbens rebelske opprør».

OPPRYDDING: Vinduer ble knust og gjenstander ble kastet rundt av sinte opprørere.

– De prøvde å forstyrre demokratiet vårt. De mislyktes, sier McConnell.

Også Trump-alliert Lindsay Graham (R) var tydelig i sin tale:

– Jeg og Donald Trump har vært på litt av en reise, men nok er nok. Jeg vil si, og kanskje er det viktigere at det kommer fra meg enn noen andre: Joe Biden og Kamala Harris er rettmessige vinnere av valget, sa han og oppfordret sine partikolleger til ikke å stemme for innsigelsene.

Kl. 23.10: Omkomne og skadde

Politiet i DC kunngjør at minst fire personer har mistet livet i opptøyene. Det blir også bekreftet at det er funnet bombelignende gjenstander flere steder.

Kl. 04.40: Presidentvalget bekreftes

Klokken ti over halv fem natt til torsdag lokal tid bekreftes det at Joe Biden er USAs 46. president.

Kl. 07.19: Stenger ned Trump sine sosiale medier-kontoer

Twitter USA

– En rekke sosiale medier har valgt å sperre presidentens kontoer etter at Trump gjentatte ganger skrev at valget var rigget. Twitter besluttet allerede kl. 20 amerikansk tid å stenge kontoen til USAs president Donald Trump i tolv timer. Nå stenger også Facebook kontoen hans i ett døgn, Instagram følger etter. Også YouTube har sperret ham.

Etterspillet starter

En rekke republikanske profiler tar sterkt avstand fra Donald Trump, inkludert hans egen bror. Internasjonale ledere fordømmer angrepet på demokratiet. Det stilles spørsmål om Pence kan overta de siste 14 dagene av presidentperioden.

Det blir oppvask. Både i partiet, i sikkerhetsapparatet og i Det hvite hus. Trump mente dette døgnet vil bli husket for ettertiden. Det vil det, men ikke på den måten amerikas 45. president så for seg.

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden