Utenriks

Kirkens Nødhjelp: – 20.000 søker tilflukt i kirker i Tigray

ETIOPIA: Hjelpeorganisasjoner sliter ennå med å frakte humanitær hjelp til de krigsrammede i Tigray-provinsen. Kirkens Nødhjelp ser likevel håp.

Internett og telekommunikasjon har vært nede i over en måned, og Tigray nord i Etiopia har vært avskåret fra resten av verden.

– Det har ikke vært mulig å kommunisere med noen. Først på onsdag fikk vi kontakt med våre lokale partnere, sier Arne Sæverås til Vårt Land.

Han er Etiopia-ekspert og seniorrådgiver på fred i Kirkens Nødhjelp. Onsdag snakket han på telefonen med folk på bakken i regionhovedstaden Mekele, for første gang siden starten av november. Den lokale kontakten kunne fortelle om bombing, ødeleggelser, matmangel, stengte butikker og internt fordrevne.

Tigray

Vanskelig

Behovet for nødhjelp er akutt, men både FN og sivile organisasjoner har vært hindret av de krigende partene fra å komme inn i regionen så lenge kamphandlingene har pågått. Først på lørdag kom den første nødhjelpskolonnen fram til Mekele, etter at Den internasjonale Røde Kors-komiteen gjorde en avtale med myndighetene om å levere medisinsk utstyr til sykehus i byen.

Flyktninghjelpen beskriver fremdeles situasjonen som fastlåst, og sliter med å komme i kontakt med egne folk i regionen. Ifølge dem kommer minimalt med varer og mennesker inn og ut av Tigray.

Kirkens Nødhjelp tror onsdagens telefonsamtale representerer et gjennombrudd.

– Det er først nå at sivile organisasjoner får slippe til og gjøre egne vurderinger av behovet. Vi håper å komme i gang med nødhjelp nå, og vil prioritere hygiene og tilgang til vann for alle på flukt, sier Sæverås.

– Kan bli en krig som strekker ut i tid

4. november kunngjorde Etiopias statsminister, fredsprisvinneren Abiy Ahmed, en offensiv mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) blant annet fordi de har valgt å ikke samarbeide med regjeringen om politiske reformer. TPLF har erklært at de ikke lenger ser på statsministeren og hans regjering som legitime myndigheter. Myndighetene i Etiopia har omtaler offensiven som en prosess for å ivareta lov og orden i Tigray

Siden da har det foregått kamphandlinger mellom regjeringen og TPLF både med fly og bakkevåpen i Tigray. Det er foreløpig ingen som har oversikt over antall sårede og drepte, og hvor hardt rammet sivile er.

Regjeringens styrker har tatt kontroll over regionhovedstaden Mekele, og erklærte seier i begynnelsen av desember. Det pågår imidlertid fortsatt kamphandlinger i regionen, men i mindre omfang. TPLF nekter å gi seg, og truer med å gå til geriljakrig mot myndighetene.

– For en del områder er det nå roligere, mer stabilt og lettere å komme inn med hjelp. Mye tyder likevel på at dette kan bli en krig som strekker ut i tid, selv om man kanskje vil få mindre av de store konfrontasjonene mellom hærstyrker. En politisk inkluderende prosess for å skape fred vil ta lengre tid, sier Sæverås.

Kirkens Nødhjelp jobber tett med nasjonale religiøse aktører på fredsbygging i Etiopia. Det interreligiøse rådet nå har akkurat nå kommet med et opprop i Etiopia hvor alle oppfordres til å bidra med det de har for å hjelpe de som trenger det nord i landet.

Tigray

Store humanitære behov

Allerede før det brøt ut kamphandlinger, var det store humanitære behov i Tigray. Rundt 600.000 var avhengige av matvarehjelp utenfra, inkludert 100.000 eritreiske flyktninger i leirer.

Kamphandlingene har fordrevet 50.000 over grensen til flyktningleirer i en av de fattigste regionene i Sudan. I tillegg er det et ukjent antall internt fordrevne i Tigray-regionen.

– Det bor totalt seks millioner i nord. Nå er det kanskje snakk om over én million som har flyktet. Det får store humanitære konsekvenser, slår Sæverås fast.

Det er behov for matvarer, drikkevann, medisiner, ulltepper og husholdningsartikler for alle interflyktningene som reiste fra hjemmene sine.

– 20.000 internflyktninger huses i ortodokse kirker hvor de får umiddelbar hjelp, men det trengs mer utstyr for å ivareta behovene. På sikt er det behov for å rehabilitere infrastruktur og bygge opp ødelagte hus.

Kirkens nødhjelp frykter også for mattilgangen på sikt.

– Kamphandlingene har skjedd i en tid hvor man tradisjonelt driver med høsting av avlinger. Nå vil mange av disse avlingene gå tapt på grunn av konflikten. Det gir et behov for mathjelp fram til neste innhøsting.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Utenriks