Utenriks

Slår ned på «kjærlighets-jihad» – rammer indiske muslimer

INDIA: Med en ny lov i hånden har politiet begynt å slå ned på giftemål mellom hinduer og muslimer i Indias mest folkerike delstat. Konspirasjonsteori om «kjærlighets-jihad» rammer muslimer.

Denne uken stormet politiet et bryllup mellom to muslimer i Indias mest folkerike delstat, Uttar Pradesh, og satt brudgommen Haider Ali (39) i varetekt.

Anklagen? «Kjærlighets-jihad», ifølge The Guardian.

Konspirasjonsteori: «Kjærlighets-jihad»

Det vordende ekteparet ble rammet av en ny lov i delstaten, som forbyr såkalt tvangskonvertering. Den ble vedtatt med stemmene til Indias hindunasjonalistiske regjeringsparti, Bharatiya Janata Party (BJP).

Nå har loven trådt i kraft. De siste ukene har politiet begynt å slå ned på giftemål mellom muslimer og hinduer, melder den britiske avisen.

En konspirasjonsteori om «kjærlighets-jihad» er en sentral årsak til at loven kom i stand, som den første i sitt slag i India, melder flere internasjonale medier.

FILE- In this March 28, 2019, file photo, Indian Prime Minister Narendra Modi, right, speaks with Chief Minister of Uttar Pradesh state Yogi Adityanath during an election campaign rally in Meerut, India. India’s ruling Hindu nationalist party has approved legislation in Uttar Pradesh, the country’s most populous state, that lays out a prison term of up to 10 years for anyone found guilty of using marriage to force someone to change religion. The decree was passed Tuesday and follows a campaign by Modi’s Hindu-nationalist Bharatiya Janata Party against interfaith marriages. The party describes such marriages as “love jihad,” an unproven conspiracy theory used by its leaders and Hindu hard-line groups to accuse Muslim men of converting Hindu women by marriage. (AP Photo/Altaf Qadri, File)

Den handler om at muslimske menn forsøker å lure hindu-kvinner inn i ekteskap for å konvertere dem til islam. Den har fått vind i seilene etter at BJP kom til makten i landet i 2014.

Det finnes ingen solide bevis på at praksisen eksisterer i India, skrev The Guardian i slutten av november.

Hindunasjonalisme rammer muslimer

Kritikere anser forbudet mot «tvangskonvertering», og offensiven mot ekteskap mellom hinduer og muslimer, for å være en del av regjeringspartiet BJP sin hindunasjonalistiske agenda.

Kun muslimer har blitt arrestert, ingen hinduer, ifølge The Guardian. I Uttar Pradesh skal minst ti muslimske menn ha blitt arrestert til nå. Ingen er dømt så langt. Åtte saker er funnet grunnløse av politiet.

Minst fire delstater styrt av statsminister Narendra Modis BJP skal planlegge lignende lovgivning, melder BBC.

Kjærlighet sensitivt tema i India

BBC har sett nærmere på fenomenet «kjærlighets-jihad»:

– Både hinduer og muslimer er sterke motstandere av ekteskap på tvers av religion, sier Asif Iqbal til den britiske kringkasterens India-korrespondent.

Iqbal er grunnleggeren av Dhanak, en støttegruppe for par som opplever at foreldrene nekter dem tillatelse til å gifte seg, fordi de har ulik religion.

Kjærlighet forblir et sensitivt tema i brede lag av India, ifølge BBC. Ikke bare religion, men også kaste, slekt og ære kan gjøre ekteskap komplisert.

---

Ekteskapsloven

  • Den nye loven i delstaten Uttar Pradesh gjør det straffbart med inntil ti års fengsel å bruke giftemål for å tvinge noen til å skifte religion.
  • Nå må par med ulik religion melde ifra til myndighetene i delstaten senest to måneder i forveien hvis de planlegger å gifte seg.
  • Hvis myndighetene finner grunn til innsigelser, kan ikke ekteskap inngås.
  • Her kan du lese den nye loven selv.
  • Kilder: Associated Press, BBC

---

Ulikt kjønn, ulike forventninger

I det mangfoldige indiske samfunnet er idealekteskapet fortsatt arrangert, heteroseksuelt og innenfor egen gruppe og lokalsamfunn.

Selv om unge har begynt å utfordre tradisjonelle grenser, er over 90 prosent av ekteskapene arrangerte, ifølge BBC.

Skal vi tro historiker Charu Gupta ved Universitetet i Deli, så er også kjønn sentralt for å forstå at «kjærlighets-jihad»:

– Når en hindu-mann gifter seg med en muslimsk kvinne, hevder hindu-organisasjoner alltid at det er ekte kjærlighet. Når en hindu-kvinne gifter seg med en muslimsk mann, fremstilles det derimot som tvang, sier Gupta den britiske kanalen.

Han har forsket på «myten om kjærlighets-jihad».

Hva skjedde med Haider Ali?

Hvordan gikk det så med Haider Ali, som fikk bryllupet sitt ødelagt?

Han ble løslatt etter en natt i varetekt, da familien kunne dokumentere at forloveden hans var født muslim. Ali hevder han ble torturert av politiet med et belte.

Dommere i Uttar Pradeshs høyesterett har kritisert den nye loven. Denne uken uttalte dommere der at loven ikke har noe med å blande seg i folks valg av ektefelle.

Regjeringen i New Dehli vedgikk i februar at den ikke kan vise til noen registrerte tilfeller av «kjærlighets-jihad», ifølge The Guardian.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Utenriks