Utenriks

Plasten flyter i Mali: – Forsøpling er verre enn jihadisme

BAMAKO/MALI: Nigerelva er selve livsnerven i Mali, men trues av forsøpling. Myndighetene har ikke tatt ansvar over mange år. Private aktører ber nå om hjelp utenfra.

– Politikerne i forrige regjering gjorde ingen ting for å berge Nigerelva. Det er vi innen privat sektor som har løsninger og kunnskapen, og vi trenger å samarbeide med eksterne aktører. Internasjonal bistand har satset helt feil, fordi samarbeid med regjeringen fungerer ikke for noen parter her, forklarer entreprenøren for selskapet Malidrag, Amadou Kane oppgitt.

Det er over to måneder siden kuppet i Mali. Det er et land i Vest-Afrika som lider av en fler-dimensjonal krise som det heter her. Internasjonalt samarbeid i Mali har stort militært fokus på sikkerhetssituasjonen og jihadismen i nord, men det var korrupsjon i sør førte til militærkuppet i august.

Større trussel enn jihadismen

– Ødeleggelsen av Nigerelva er en større trussel for Malis befolkning enn jihadismen. Dersom det internasjonale samfunnet brukte milliardene som brukes til å bekjempe jihadisme, til å berge Nigerelva ville vi komme i mål. Om jihadister fikk jobb med rensing av elva, ville de legge ned våpnene, reflekterer lege og rådgiver for helsedepartementet i Mali, Ben Monlaye.

I Mali er det gjengs oppfatning at banditter tilsluttet al-Qaeda i nord blir drevet av fattigdom og ikke av religion. Studier av Jesper Bjarnesen ved Det Nordiske Afrikainstituttet støtter dette, og beskriver at hovedårsaken til rekruttering av jihadister i Vest-Afrika er pengemangel.

– Ex-presidenten som ble kuppet fra makten i august, sørget bare for å berike seg selv og familien gjennom 7 lange år, forklarer entreprenøren Amadou Kane, ganske oppgitt.

Kane er investor, filantrop og daglig leder for et entreprenørselskap og en stiftelse som gir fattige tilgang på billigere strøm via solcellepaneler.

Nå forsøker han å få med seg private aktører og investorer utenfra for å redde selve livsnerven i Mali:

Nigerelva er den tredje lengste elva i Afrika er på over 4000 km. Den starter i Guinea, flyter nordover gjennom Mali, til ørkenområdet Timbuktu, hvor den tar en sving sørover gjennom Niger, Benin og munner til slutt ut i Atlanterhavet på kysten av sørlige Nigeria.

Skadelig forsøpling

– Nigerelva kan dø på grunn av mangel på vedlikehold. Den blir ikke renset og dør sakte av forsøpling, forurensing, erosjon og skadevekster. All slags avfall blir liggende på dypet i elva tar livet av fiskearter, reptiler og dyr. Elven krymper slik stadig ned i omfang, også grunnet klimaendringer. Alt henger sammen, forklarer legen Ben Molaye, rådgiver i Helsedepartementet.

Ben Molaye er også opptatt av sammenhengen mellom miljøet, ernæring og helse. Nå samarbeider han med entreprenøren Amadou Kane, for å mobilisere krefter til å berge elva.

– Alt liv og utvikling i Mali er avhengig av elva. Det jeg spiser hver dag, kommer fra de store, fruktbare områdene langs hele Nigerelva. Mali er et jordbruksland. Beitemarker for kveg, risproduksjon, grønnsaker og frukt av alle sorter er mulig å dyrke her på grunn av jordsmonnet. Millioner av hektar med jord er avhengig av elva.

Kompetansen står klar

– Vi kan starte å rense bort mudd og søppel fra elva umiddelbart, dersom vi hadde de finansielle ressursene. Vi kan bygge elvebanker og regnvannsreserver, veikonstruksjoner til og fra elva. Vi mangler internasjonale partnere som kan støtte oss for å gjøre den jobben myndighetene ikke gjør. Regjeringen feilet også med å promotere næringslivet og kompetansen som finnes i landet vårt, sier Kane.

De to vil arrangere en internasjonal konferanse i samarbeid med landene som er utsatt for Nigerelvas forverrede helsetilstand. Det finnes nok offentlige studier i alle landene om hva som bør gjøres med elva. Amadou Kane har et kompendium på over 100 sider, med sin prosjektbeskrivelse hvordan han vil gå fram for å berge elva.

– Tilbudet fra Verdensbanken vil bare dekke en liten del av omkostningene, så vi kunne ikke si ja til det. Vi har nå store forhåpninger til at en framtidig demokratisk valgt regjering tar ansvar for miljøet i det nye Mali, sier entreprenøren for selskapet Malidrag, Amadou Kane.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks