Tvilsomme verdier

Vi sliter med å akseptere det, men store deler av verden ser på de verdier vi hyller, med forakt.

USA og EU, med Norge på slep, har gått til handelskrig mot Russland fordi de etter Vestens mening bryter fundamentale menneskerettigheter i Ukraina. Men er det noe Vladimir Putin hater, så er det å bli fortalt av Vesten hva han skal foreta seg», skriver Magne Lerø.
Publisert Sist oppdatert

På lederplass klager The Economist over at Vladimir Putin er har fratatt russerne mulighetene for å bli «borgere i et normalt vestlig demokrati». De tar det for gitt at russerne higer etter å få omskapt sitt samfunn i tråd med de verdier politikerne i Vesten snakker høyest om. Det velrenommerte magasinet bedriver ønsketenkning. Russerne er ikke interessert i å bli vestlige. De føler ikke noe behov for å sette seg ved våre føtter for å lære hvordan de skal utvikle sitt samfunn og hva de skal la prege sine liv.

I Der Spiegel tar den kontroversielle russiske filosofiprofessoren Alexandr Dugin, som blir regnet som Putins sjefsideolog, et voldsomt oppgjør med det han kaller «Vestens kulturelle rasisme». Han er lut lei den europeiske arrogansen. De vestlige verdiene kan vi ha for oss selv. Han mener liberalismen og individualismen har fått en så sterk posisjon at samfunnets verdifellesskap er i ferd med å smuldre opp. Han ser et Europa som synker ned i dekadense.

«Ulike samfunn har ulike verdier. Det finnes ingen universelle verdier. De som blir sett på som universelle, er i virkeligheten projeksjoner av vestlige verdier. Den vestlige sivilisasjonen er en rasistisk, etnosentrisk sivilisasjon. Alle vestlige ideologer er rasister – ikke biologiske, som Hitler, men kulturelle rasister. De tror at det bare finnes én sivilisasjon, alt annet er barbari. Og denne ene ­sivilisasjonen bygger på demokrati, fremskritt, menneskerettigheter, markedsøkonomi og individuell identitet. Slik tenker de i Vesten, derfor er de kulturelle rasister», slik durer Dugin i vei. Som ortodoks kristen, anser han seg forankret i verdier, men de har en russisk kontekst. Han hevder at det som kjennetegner Russland, er at rettighetene til den enkelte er underordnet det som tjener fellesskapet. I den islamske verden står religionen over individenes rettigheter, mens Vesten preges av at rettighetene til den enkelte står over det fellesskapet er tjent med.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS