Samlivspanelet

Jeg var barnepasser på ferien. Nå vil svigersønn at jeg skal betale

FERIEPENGER: Jeg ble med datteren min og mannen hennes på ferie for å passe småbarna. Nå hinter han til at jeg må betale for turen. Hva gjør jeg nå?

Kjære Samlivspanelet,

Jeg var nylig med datteren min og hennes familie på ferie til utlandet. Det var en fin tur og jeg fikk inntrykk av at alle koste seg. Ettersom de har småbarn var det avklart at jeg skulle avlaste så de voksne kunne få litt egen tid. Flere kvelder gikk dermed med til at jeg passet barna, mens datteren min og ektefellen var ute å spiste middag. Det var derimot ikke avklart hvem som skulle betale for turen. Jeg betalte nemlig ikke selv for flybilletten eller for leiligheten vi bodde i. I ettertid har jeg konkludert med at det var mannen til datteren min som betalte, ettersom han har kommet med noen stikk som tilsier at jeg kanskje skylder ham penger. For meg var det hele litt overraskende, fordi jeg trodde de spanderte turen på meg siden jeg skulle være med for å hjelpe til med barna. Nå vet jeg ikke hvordan jeg skal håndtere det, og jeg er redd for at svigersønnen min er sur på meg!

Hilsen fra Sandefjord

Hei!

Det er mye som kan bli utfordrende når mennesker med forskjellige familiebakgrunner og fra ulike generasjoner skal omgås tett. Ikke minst som i ditt tilfelle når det involverer forventninger knyttet til tjenester og penger. Jeg tror mange av oss på et eller annet tidspunkt har stått på den ene eller andre siden av en lignende hendelse, og kjent på at det surner litt i relasjonen til en inngiftet.

Penger og tjenester

Fra enkelte forventer vi å få igjen når vi har lagt ut penger, mens fra andre er det mindre viktig.

Kanskje vår relasjonelle erfaring med den personen tilsier at vi får igjen senere, på en eller annen måte. Men det er ikke alltid slik, og noen ganger kan det føre til uavklarte transaksjoner slik som i deres tilfelle. Det høres ut som det har blitt litt kinkig mellom deg og din svigersønn, fordi du tenker at du har gjort dem en tjeneste, mens din svigersønn kanskje tar det du gjør for dem som en selvfølge?

Det kan virke litt rart at du som mormor skulle tatt deg betalt for å passe på barnebarna dine? Men dersom du ikke har økonomi til å betale for reisen selv, eller at din tilstedeværelse var avgjørende for at turen skulle bli noe av, så er din oppfatning forståelig. Ja, det kan vel til og med hende at du hadde lyst til å bruke ferietiden din på noe helt annet, om du ikke måtte bli med! Mitt inntrykk er at mangel på avklaring i forkant, knyttet til forventninger rundt barnepass og utgifter, har satt dere i en utfordrende situasjon.

Ved å lære hverandre bedre å kjenne, kan man også finne bedre måter å omgås på

—  Kristoffer Whittaker

Avklaring gir forutsigbarhet

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at jeg anbefaler at man avklarer på forhånd når det gjelder større kostnader og hva som forventes av gjengjeldelse for tjenester. Men det er jo ikke rådet du er ute etter?

Det du ønsker hjelp til er hva man gjør når man allerede er for sent ute med avklaringen! På én side kunne man tenkt – hvorfor ikke ta det direkte opp med svigersønnen din selv, det er jo tilsynelatende dere det gjelder? Men det høres ut som du kanskje er redd for hvordan han kan komme til å reagere? En annen innfallsvinkel kan være å ta det opp med din datter først.

Forviklinger!

Det økonomiske omkring turen er sikkert noe din datter og svigersønn har snakket om seg imellom? Kanskje misforståelsen om hvem som skulle betale egentlig har oppstått der? Kanskje din datter hele tiden har tenkt at de faktisk skulle betale for deg, uten av din svigersønn har fått det med seg? I så fall er det ikke så rart om du har fått inntrykket av at de skulle spandere. Og om ikke, ville det vært naturlig at du ble informert om din andel av kostnaden?

Mer kan ligge bak?

En annen mulighet er at hans sure fremtoning ikke kan forklares på bakgrunn av disse pengene alene. Etter mange samtaler med familier både profesjonelt og privat, vet jeg at det kan være en mengde ting som gjør relasjoner til svigerfamilien utfordrende.

Det er ikke alltid lett å vite hva som er årsaken til slike relasjonelle vansker. Noen ganger er det grenser som blir tråkket over, andre ganger kan det være misforståelser om hva som har eller ikke har blitt sagt. Det er selvfølgelig ikke alt man får gjort noe med (man kan i liten grad velge sin svigerfamilie).

Lykken kan ikke kjøpes for penger

—  Svensk ordtak

Ettersom man med stor sannsynlighet kommer til å tilbringe mye tid sammen, kan det være lurt å forsøke å oppklare når ting har gått på tverke. Ved å lære hverandre bedre å kjenne, kan man også finne bedre måter å omgås på. Disse ordene kunne like gjerne vært skrevet til din svigersønn som til deg!

Lykke til videre!

Mvh,

Kristoffer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet