Samlivspanelet

10 råd for et godt samliv

DET GODE SAMLIV: To mennesker som snart skal gå inn i ekteskapet sammen, spør Samlivspanelet om hva som skal til for å skape et godt ekteskap som varer livet ut.

Hei Samlivsspalten!

Vi er et par som snart skal gifte oss. Har stor glede av å lese innleggene. Vi er veldig klar over at det å være gift ikke er noen dans på roser, i hvert fall ikke hver dag. Vi ønsker oss noen tips i bryllupsgave fra dere: Hva skal til for å skape et godt ekteskap som varer livet ut? Hva kjennetegner de som holder, og hva er varsellamper vi bør være obs på?

Hjertelig hilsen T&L

Kjære T&L.

Gratulerer med det forestående bryllupet! Det er flott at dere har ønsker om hvordan tilrettelegge for et godt og varig ekteskap, vel vitende om at det kan by på utfordringer. Forskning kan besvare en del av spørsmålene deres.

Like barn leker best

Forskeren John Gottman fant mange kjennetegn hos par som har det bra sammen. De som har best mulighet til å lykkes er de som har mye til felles når det gjelder verdisyn, viktige mål, interesser, og kulturell og sosioøkonomisk bakgrunn. Dere bør være gode venner som trives i hverandres selskap. Tilstreb et likeverdig og respektfullt forhold til partneren, noe som også inkluderer en likestilt arbeidsfordeling i hjemmet. Øv på det å snakke godt sammen som grunnlag for å løse konflikter på en konstruktiv måte.

Det lidenskapelige kjærlighetsforholdet som kjennetegner forelskelsesfasen dabber gjerne av over tid. Dere bør derfor være bevisste på å hegne om og legge til rette for å bevare den fysiske tiltrekningen som innebærer erotikk og sex. Sett av tid og rom til å være kjærester, også når hverdagen fylles av barn, jobb og realisering av egne prosjekter.

Gevinsten er som regel at deling av sårbarhet skaper empati hos den andre med ønske om å gi omsorg og nærhet

—  Terje Tilden

Gunstig konflikthåndtering

Det er flere «veier til Rom»: Gottman fant at det var flere hensiktsmessige måter å håndtere konflikter på i parforholdet. Noen var gode på å bekrefte hverandre ved å være empatiske og støttende. Disse forsøkte å forstå partnerens syn på saken og var villige til å inngå kompromisser. Andre par hadde kraftige følelsesuttrykk i konflikter, men bevarte likevel en respektfull stil uten å bli krenkende. Disse opplevde en krangel som nødvendig «utlufting». En tredje type par var unngående og følelsesmessig avdempede. Disse anerkjente at mange av konfliktene dem imellom var uløselige (69 prosent, ifølge Gottman). Følgelig var de mer opptatt av områdene med enighet. Samtidig ga de hverandre rom til selvstendighet og individuell realisering.

Våg å være sårbar

Det er kanskje ingen som kjenner oss så godt som kjæresten vi deler livet med. Selv om det fremmer fortrolighet å vise våre mest sårbare sider, er dette også risikabelt: Vi tar sjansen på at partner ikke faller for fristelsen til å bruke denne informasjonen mot oss i en konflikt. Gevinsten er som regel at deling av sårbarhet skaper empati hos den andre med ønske om å gi omsorg og nærhet. Dette styrker kjærlighetsbåndet med tilhørighet og trygghet på ikke å bli forlatt. Partnere blir dermed hverandres “trygge havn” å søke tilflukt i og hente næring fra. Randy Newman formidler dette vakkert i sangen «Feels like home».

10 råd for et godt samliv

1) Etter en krangel: Legg stoltheten til side, rekk ut en hånd og si et ektefølt «unnskyld» for å reparere det som er skadet. Forstå gjerne dette også som fysisk berøring.

2) Unngå uheldige konfliktstiler slik som kritikk, gå i forsvar, utvise forakt, og tilbaketrekking der en gjør seg utilgjengelig.

3) Ro deg selv og partner kroppslig ned i konflikt for å motvirke eskalering, for eksempel med å ta en pause før en gjenopptar kontakten.

4) Ha full oppmerksomhet overfor partner i en samtale ved å fjerne alt som kan distrahere, slik som mobiltelefon og lignende. Vær nysgjerrig og tålmodig. Sett gjerne av tid der en er opplagt og ikke blir forstyrret.

5) Balansen mellom «vi-et» og «jeg-et»: Vurder å forsake realisering av egne interesser til fordel for partner og forholdet. Samtidig må en bevare seg selv som individer med å gi hverandre frihet og selvstendighet.

6) Få partner til å føle seg akseptert og forstått. Verdsett den andres perspektiv og påvirkning. En god daglig øvelse er å si tre ting til hverandre om hva en setter pris på hos partneren.

7) Følelser er påvirkelige og skiftende og bør ikke være et overordnet styringsredskap for forholdet. Omforente, viljebestemte og forpliktende verdier og mål er mer pålitelige, spesielt under følelsesmessig opprør.

8) Ikke forvent et perfekt forhold. Viktigere er det å vise hverandre at dere gjør en innsats og investering for å få forholdet til å bli best mulig og varig.

9) Det er en styrke å kunne uttrykke vanskelige og sårbare følelser da dette skaper tillit, empati og trygghet.

10) Ha det gøy sammen med lek og moro. Gjenta det som ga dere glede og fornøyelse da dere ble sammen, knyttet til felles interesser og lidenskap.

Et vellykket ekteskap forutsetter at du må forelske deg mange ganger, alltid i den samme personen

—  Mignon McLaughlin

Hva med å ønske dere et samlivskurs i bryllupsgave? Se for eksempel www.prep.no

Lykke til!

Vennlig hilsen

Terje Tilden

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet