Samlivspanelet

Sexlivets påvirkning på samlivet

INTIMITET: Hvilken betydning har sex for et parforhold – utenom det å kunne reprodusere seg?

Kjære Samlivspanelet,

Jeg har nylig fått meg en kjæreste og vi er veldig glade i hverandre. Vi har mye til felles både når det gjelder livssyn og fritidsinteresser. Han har derimot vært i flere lengre forhold før og han har mer seksuell erfaring enn det jeg har.

Dette kan gjøre meg litt usikker og jeg vet ikke helt hva jeg kan forvente av et aktivt sexliv i et forpliktende forhold. Jeg vet jo selvfølgelig at sex har den hensikt å lage babyer, men vi planlegger å bruke prevensjon nå i starten. Det jeg da lurer på er hvilken betydning sexlivet vårt kan ha for parforholdet utover det å skape nytt liv?

Mvh,

Stine


Kjære Stine,

Om ikke for alle, så vil veldig mange si at sex er et viktig element i deres romantiske relasjoner. Velbehag er selvfølgelig en viktig del av et godt nok sexliv, men enda viktigere er nok den emosjonelle tryggheten et sexliv kan være med å skape. Selv bruker jeg “godt nok” i denne sammenhengen for å understreke at det ikke er noen fasit på hva et godt sexliv er.

Ditt sexliv er unikt

Når et par har det de anser som et godt sexliv er det ofte en integrert del av parets hverdagsliv. Hverdagslivet, med det det bringer av rutiner og daglige gjøremål, er arenaen hvor paret som regel har seksuell kontakt.

Seksuell atferd kan selvfølgelig være så mangt og det vil kunne variere i intensitet ut ifra funksjonsevne, kultur og legning, for å nevne noe. Poenget er at hva ett par måtte definere som et godt sexliv, vil kunne være noe helt annet enn hva et annet par opplever som godt. Alle par må selv finne frem til hva som passer for dem.

Men om man er i et kjærlig parforhold, og tar sjansen, er jeg rimelig sikker på at det vil lønne seg med sex-snakk

—  Kristoffer Whittaker

Sex er medisin

Foruten å styrke emosjonell nærhet og skape nytelse, har også sex andre funksjoner som positivt påvirker velvære. Blant annet kan sex føre til stressreduksjon, fremme lekenhet, og til tider være en delt åndelig opplevelse. Et godt sexliv vil ofte sammenfalle med hva et par allerede anser som et godt liv. Selv skriver du at dere er veldig glade i hverandre, at dere deler livssyn og har mange felles interesser. Det tenker jeg allerede er et solid utgangspunkt for et godt sexliv.

Forventinger til sex

Selv om jeg nå har framsnakket de positive sidene av sex, så betyr ikke det at et godt sexliv er ensbetydende med kvalitetssex. Par som er tilfreds i parforholdet vet også at kvaliteten på sexen de har vil variere fra gang til gang. Noen ganger har de veldig bra sex, mens andre ganger er sexen middelmådig. Noen ganger kan sex til og med være helt bånn.

Å ikke ha skyhøye forventinger enten de kommer fra film, tv-serier, romantiske noveller eller pornografi, er en god ting. Det er noe de som er fornøyd med sexlivet sitt har til felles. I tillegg fungerer slike realistiske forventninger til å skjerme paret fra skuffelse og fremtidige seksuelle parutfordringer.

Sex-snakk

Det kommer kanskje ikke som noe overraskelse at jeg oppfordrer deg og kjæresten din til å snakke om hva dere forventer av et seksuelt aktivt liv sammen. Hva er det dere liker? Hva liker dere ikke? Hvor ofte vil dere ha sex? Har noen av dere hatt noen negative erfaringer med sex tidligere? Eller kanskje man aldri har hatt sex med noen andre tidligere? Kanskje man likevel vet litt om hva man setter pris på gjennom utforskning av egen kropp?

Slike opplevelser eller mangel på erfaring kan være fint å dele med sin partner slik at man kan ivareta hverandre bedre. Jeg vet at disse samtalene kan være litt vanskelige, da mange synes det er flaut å snakke om sex. Men om man er i et kjærlig parforhold, og tar sjansen, er jeg rimelig sikker på at det vil lønne seg med sex-snakk.

Til lykke med livet videre!

Mvh,

Kristoffer

Et par trenger ideelt sett tre liv; et for ham, et for henne og et for de to sammen

—  Jacqueline Bisset

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet