Samlivspanelet

VLs sommerpodkast: Fra bagatell til skilsmisse – slik løser du konfliktene i parforholdet

«TIME-IN»: Par må ta en time-out når sinnet koker over og fornuften forsvinner, sier Samlivspanelet i denne ukens podkast-episode. Forutsetningen er at man også tar en «time-in» for å løse konflikten.

---

Vårt Lands sommerpodkast 2021

  • Gjennom syv episoder snakker VLs Kjell Kvamme med psykologer og samlivsterapeuter ved Modum Bad.
  • Samtalene omhandler temaer som kommunikasjon, sorg, traumer og mannsrollen. Hva gjør vi med dette i sommerferien?
  • Podkasten finner du på Spotify, Apple, Google eller der du ellers strømmer podkaster.

---

Fra bagatell til skilsmisse

– Det som gjerne starter med en uenighet eller et problem som skal løses, kan lett eskalere til å bli veldig følelsesmessig sterkt, og noe som egentlig var en bagatell kan føre til at man omtrent vil skilles. Dette ødelegger veldig mye i et parforhold.

Slik forklarer psykologspesialist Bente Barstad bakgrunnen for denne ukens episode av sommerpodkasten Samlivspanelet. I episoden møter VLs Kjell Kvamme Barstad og familieterapeut Terje Tilden til samtale om hvorfor par snakker forbi hverandre og om hva man kan gjøre for å løse de «uløselige» konfliktene i parforholdet.

Episoden kan du høre i avspilleren over eller gjennom din foretrukne strømmetjeneste for podkaster. Sommerpodkastene ble først publisert sommeren 2021.

.

Lytte på riktig måte

– Når den som er lytter fortolker det som blir sagt, ligger det alltid en risiko for at man kan bli misforstått. Det er ikke en selvfølge at mottaker forstår det sender vil si, sier Barstad.

Gjennom podkastepisoden kommer ekspertene stadig tilbake til dette punktet. Når én part tolker det den andre sier på sin egen måte, kan det fort oppstå misforståelser som leder til irritasjon og konflikt. For å unngå kommunikasjonssvikt mener Barstad det er viktig at man lytter til hverandre på riktig måte.

– Man må lytte til den andre fra det stedet i hjertet der man elsker den andre, oppfordrer psykologspesialisten.

---

Ukens gjester

  • Bente Barstad, psykologspesialist ved Familieavdelingen ved Modum Bad.
  • Terje Tilden, familieterapeut, klinisk sosionom og seniorforsker ved Modum Bad.
  • Barstad og Tilden er begge med i Vårt Lands samlivspanel.

---

Etter forelskelsen

Tilden og Barstad påpeker at kommunikasjon sjelden er et problem når et par er nyforelsket. Da er man nemlig så opptatt av og begeistret for hverandre at man er «på tå hev for å gi den andre det vedkommende trenger».

– Men når tiden har gått, så kommer hverdagen. Og det er jo flest hverdager. Hvis man ikke forandrer forventningen og innstillingen til hva parforhold og kommunikasjon er, så kan man bli ganske skuffet når man innser at det ikke er like enkelt lenger, forteller Tilden.

Ekspertene mener likevel ikke at man skal glemme forelskelsen helt når hverdagen tar over. De foreslår at man fortsetter å snakke om da man ble et par, om hva man satte pris på ved hverandre og om hvorfor man valgte hverandre. Da knytter man bånd og «styrker det positive» i forholdet.

Samlivspanelet, sommerpodkast

«Time-out» og «time-in»

I et parforhold må man likevel forvente at uenigheter og mulige konflikter fortsatt vil oppstå. Da gjelder det å vite hvordan man skal håndtere dem.

– Man må lære å stoppe opp og ta en «time-out» når man kjenner at kroppen bruser og man mister fornuften. Så kan man heller ta opp igjen tråden, en slags «time-in», når man har kjølt seg litt ned, sier Barstad.

Psykologspesialisten legger samtidig til at man har mye å tjene på å snakke om konfliktløsning «i fredstid», altså før konflikten i det hele tatt oppstår. Da kan man bedre forstå hverandres reaksjoner og behov når det uhellet er ute.

Hva er egentlig problemet?

Når man omsider tar en «time-in», må man ifølge ekspertene også bli bedre på å snakke om hva konflikten egentlig bunner i. Det gjelder særlig når det blir «hakk i plata» og man ikke kommer videre. Barstad forklarer at dette kan gjøres ved å skille mellom spesifikke hendelser og underliggende behov.

Hvis det for eksempel kommer en purring på en regning, så er det en hendelse. Men dersom den som betaler regningene stadig vekk er sent ute, har den andre kanskje et underliggende behov for økonomisk pålitelighet og trygghet som ikke blir dekket.

– Det har vært en enorm aha-opplevelse for folk å skjønne at konflikten ofte handler om noe helt annet enn én hendelse, sier Barstad.

Finn alle episodene som ligger ute i vinduet nedenfor. Vil du høre podkasten i en annen app? Klikk deg inn her og velg din foretrukne strømmetjeneste for podkaster.

Les mer om mer disse temaene:

Jørgen Osberg

Jørgen Andresen Osberg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet