Jeg har alltid lest Vårt Land med stor glede og interesse. Og vil fortsette med det. Det er også fint og viktig at avisen igjen etablerte en samlivsspalte. Men jeg syns det ofte blir så mange ord. Det skrives om på den ene side og på den andre side, på spørsmål fra leserne som kunne blitt besvart tydelig, enkelt og greit. Kan ikke Samlivspanelet gi mer tydelige og klare råd, dere som er eksperter? Dette lurer jeg på, og syns det hadde vært fint å få svar.
Hilsen trofast Vårt Land-leser, Martin, 74 år.
Kjære Martin
Dette er en interessant problemstilling. Jeg vil besvare spørsmålet ditt ved å dele noen tanker om dette med ekspertrollen og om ulik typer kunnskap. Og at det er fint med slike leserspalter, selv om innsenderne ikke nødvendigvis får entydige svar på de spørsmål eller problemstillinger de tar opp.
Hva er en ekspert?
Det er ulike syn på hva det betyr å være en ekspert og hvordan man skal forvalte en slik rolle eller posisjon. Men veldig enkelt sagt handler det å være ekspert om å ha mye kunnskap og kompetanse innen ett eller flere fagområder. Noen fagområder er mer entydige, og faktabaserte enn andre. Når det gjelder temaer som omhandler menneskelige utfordringer knyttet til relasjoner i for eksempel parforhold eller familieliv, slik Samlivspanelets spalte er, blir det straks mer komplekst og sammensatt. Og det er også ofte slik at jo mer kompetanse man har innen et område, desto mer komplekst ser og erkjenner man at ting er.
Lik og unik
Spørsmål knyttet til mellommenneskelige temaer kan vi besvare på et generelt nivå, utifra en antagelse om at svaret vil være gyldig og relevant for alle. Eller motsatt: Svaret gjelder kun for den aktuelle personen, og ikke for gruppen i sin helhet. At vi er helt unike, ingen er like. Samtidig er vi del av grupper som vi har noe til felles med, og som vi kan kjenne oss igjen i.
Det er ikke nødvendigvis enkle og entydige råd som er den beste hjelpen.
— Bente Barstad
Mennesker er sammensatte skapninger
Man kan ikke fullt og helt vite hva som er det beste for akkurat dette unike individet, utifra en skriftlig fremstilling av et problemområde som det bes om hjelp eller råd for. Dersom vi som hjelpere, eller eksperter, hadde møtt personen som skriver innlegg til samtale, rådgivning eller terapi, ville man blitt kjent med personen og dermed kunne gi mer direkte individtilpassede innspill eller råd.
Så i dyp respekt for det unike, individuelle hos hvert enkelt menneske er det ikke nødvendigvis det å gi enkle, entydige råd som er den beste hjelpen. Den danske filosof, teolog og psykolog Søren Kirkegaard har uttalt seg om hva forutsetningen for god hjelpekunst er. Og omdefinerer på den måten ekspertrollen til å handle om en hjelper, eller medvandrer. Og Kirkegaard har blitt flittig sitert og referert til gjennom tidene på utdanningsinstitusjoner som utdanner personer til ulike hjelpeyrker:
«Hvis det i sannhet skal lykkes å føre et menneske hen til et bestemt sted, må man først og fremst passe på å finne han hvor han er, og begynne der. Dette er hemmeligheten i all hjelpekunst. Enhver der ikke kan det, er selv i innbilning, når han mener å kunne hjelpe andre. For i sannhet å kunne hjelpe en annen må man forstå mer enn han, men dog vel først og fremst forstå det han forstår. Når jeg ikke gjør det, så hjelper min mer-forståelse ham slett ikke.» (Søren Kirkegaard, 1813-55)
Så i dyp respekt for det unike, individuelle hos hvert enkelt menneske er det ikke nødvendigvis det å gi enkle, entydige råd som er den beste hjelpen.
— Bente Barstad, Samlivspanelet
Å sette det i sammenheng
Når vi dermed svarer på leserbrev i spalten, må vi ta høyde for at innsenderen på noen måter er lik alle andre mennesker, lik noen andre, men samtidig på noen måter unik og ulik alle andre. Det betyr at svar og innspill som oftest ikke blir helt entydige. Ved å ha med disse ulike former for kunnskap og perspektiv vil svar på leserinnlegg først og fremst ivaretas ved innspill til refleksjon og sortering. Samt innspill til mulige løsningsforslag eller strategier i forhold til innsenders problemstilling.
Håper dette var et klargjørende svar. Og ditt spørsmål er en god påminnelse om viktigheten av hvordan hver enkelt av oss forvalter den kunnskapen vi har, og vår forståelse av ekspertrollen i møte med mennesker som ber om råd og innspill.
Vennlig hilsen, Bente Barstad