Samlivspanelet

Har mannen min gjort noe galt?

SAMLIVSPANELET: Jeg kom til skade for å lese meldinger som min mann hadde sendt til en kvinne i menigheten vår. Det virker som de har en kontakt som jeg og mannen min ikke lenger har.

Mannen min og jeg har vært har vært gift i ti år og vi har to barn. Vi har lenge gått i en menighet sammen, men dette tok slutt da koronarestriksjonene trådte i kraft. Det har nå gått nesten ett år siden vi sist var der. Her forleden kom jeg til skade for å lese messenger-meldingene hans på Facebook. Han hadde tydeligvis glemt å logge seg ut.

Jeg klarte ikke å slutte å lese meldingene, siden det viste seg at det var fra en kvinne i menigheten. Jeg mistenker ham ikke for utroskap, men jeg reagerer på hvor fortrolige de virket å være med hverandre, og jeg føler at det ikke er greit.

Det virker som om de har en kontakt som jeg og mannen min ikke lenger har. Jeg har ennå ikke fortalt ham at jeg har lest meldingene hans, men jeg føler et behov for å ta det opp med ham. Hva skal jeg gjøre? Har han gjort noe galt, eller er det meg?

Kvinne77

Kjære Kvinne77!

Du forteller en historie som dessverre er kjent for mange, og noe som ofte er grunnen til at folk oppsøker parterapi. Det er smertefullt å bli klar over at den du har forpliktet deg til å dele livet med velger å dele sine oppturer og nedturer med noen andre enn deg.

Det er lov å være mistenksom

Først vil jeg bare avklare at det ikke er noe galt med deg. Slik du beskriver det, virker du overrasket over det som har foregått mellom mannen din og denne kvinnen. Du skriver heller ikke noe om noen foranledning som hadde forklart denne kontakten dem imellom. Gitt at dette er tilfellet, gir det mening at din mistenksomhet ble vekket. Men er det berettiget, har mannen din gjort noe galt? Det synes jeg det er verdt å utforske videre.

Det emosjonelle utroskapet

Både menn og kvinner i forpliktede forhold havner i situasjoner hvor de ender opp med å knytte nære bånd til andre enn sine partnere. Dette gjelder ikke bare relasjoner som ender i sex utenom ekteskapet, men også det som karakteriseres som emosjonelle utroskap. Et emosjonelt utroskap er når man knytter et nært emosjonelt bånd med en annen enn sin partner. I tillegg prioriteres denne relasjonen på bekostning av forholdet til ens partner. Hadde partneren vært klar over hva som foregikk, hadde hen blitt såret og følt seg sveket. Jeg vil ta utgangspunkt i dette perspektivet når jeg forsøker å forstå hva som har forkommet mellom deg og din mann.

Den som påførte tillitsbrudd vil ofte ha vansker med å forklare seg, og det vil også være vanskelig å høre på.

—  Kristoffer Whittaker

De fire varsellampene

I det følgende har jeg listet opp fire punkter som jeg beskriver som varsellamper. Hver og en av disse varsellampene er et mulig signal om at en relasjonell grense har blitt overskredet. 1) Din partner gir vedkommende innsikt i oppturer og nedturer som angår deres familie, og som han vanligvis ikke hadde delt med utenforstående. 2) Din partner deler tanker og følelser av intim og/eller emosjonell karakter, som han tidligere hadde forbeholdt deg. 2) Din partner tenker uforholdsmessig mye på denne kvinnen fra menigheten, og venter i spenning på neste gang han skal ha kontakt med henne. 4) Han er ikke åpen om denne kontakten og tar steg for å skjule det.

Hva skal til?

Gitt den fjerde varsellampen, er det sjeldent at de tre forutgående varsellampene blir kjent før relasjonen er avslørt. Noen ganger velger den som har begått feilen å fortelle om det selv. Andre ganger, slik som i ditt tilfelle, blir det avslørt. Uansett hvordan det ender opp med å bli kjent, vil det være behov for å snakke om alle punktene. Den som påførte tillitsbrudd vil ofte ha vansker med å forklare seg, og det vil også være vanskelig å høre på. Da er det heller ikke sjeldent at par velger å gå i terapi for å redde forholdet.

Relasjonelle sårbarheter

Hver enkelt av disse varsellampene er ikke nødvendigvis et bevis på at din partner har vært emosjonelt utro. I tillegg til at det er behov for en forklaring på hva som har skjedd og hva som ikke har skjedd, vil ens eget forhold også måtte avklares. Hva er veien videre for oss nå? Hva betyr dette for oss? Mange vonde følelser som sinne, skam, skyld og tristhet vil komme opp. Med tid vil det bli behov for å snakke om hva det var som gjorde at det kunne skje. Noen ganger vil det være på grunn av mangel på bevissthet om passende grenser overfor andre. Ikke sjeldent vil det i tillegg være at relasjonelle utfordringer var til stede før det antatte utroskapet fant sted. Du og din mann har noen utfordrende samtaler foran dere. Jeg håper dere finner deres vei videre, og at dere kommer styrket ut av dette.

Vennlig hilsen Kristoffer


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet