Samlivspanelet

Får mindre sexlyst av at kona tar initiativ

SAMLIVSPANELET: Jeg er redd for at om jeg nevner det så vil hun bli såret og det kan enda opp med at vi har mindre sex igjen, skriver mannen.

Kjære Samlivspanelet,

Min kone og jeg har nylig bestemt oss for å forsøke å få et barn til. Ettersom vi har småbarn fra før, så har det blitt ganske rolig i sex-avdelingen frem til nå. Etter at vi ble enige om å prøve å bli gravid, har vi plutselig samleie flere ganger i uka! Noe jeg selvfølgelig synes er en fin ting, men det er noe ved det som også er blitt litt rart for meg. Fra tidligere har jeg vært vant til at det er jeg som gjør framstøtet og at det har 50 prosent sjanse til å lykkes. Nå er det derimot hun som tar initiativet, noe som er uvant. Jeg har ikke sagt det til henne, men når hun er så frempå så går lysten min til å ha sex litt ned. Jeg er redd for at om jeg nevner det så vil hun bli såret og det kan enda opp med at vi har mindre sex igjen. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forstå hva som skjer med meg i disse situasjonene og om jeg skal ta det opp med min kone? Jeg vil jo ikke at det skal gå utover sexen!

Vh,

KM-33

Kjære KM-33,

Først vil jeg bare takke deg for at du skriver inn om tema relatert til menns seksualitet. Det er noe jeg tror vi snakker for lite om. Jeg tror mange menn (og kvinner) gjerne skulle hatt flere ærlige samtaler om sex.

Rutinemessige posisjoner

Ofte blir et par vant til en bestemt rytme når det kommer til å ha sex, både når det gjelder hvem som inviterer til sex og hvordan det gjennomføres. For mange vil denne dansen ikke nødvendigvis være igangsatt av verbal kommunikasjon, men heller med kroppsspråk som berøring og blikk.

Vant til å være den som tar initiativ

Det at du gjentatte ganger har initiert til sex, kan ha bygget opp under dine forventninger til hvordan samleie mellom deg og din kone skal utarte seg. Slike etablerte forventninger gir forutsigbarhet og for mange vil det kunne oppleves som trygt. Men hva skjer når man bytter roller? For noen vil et slikt rollebytte kunne være pirrende, mens for andre kan det føre til at man kjenner på usikkerhet. Usikkerhet kan også føre til at man opplever mindre tenning og dermed får mindre lyst på sex.

Kanskje dette vekker noe i deg som kan føles litt ubehagelig? Det er mulig det bryter med tanker du har om din egen maskulinitet?

—  Kristoffer Whittaker

Det maskuline og det feminine

Å være den som tar initiativ til sex har ofte blitt assosiert med det maskuline, mens å være den som blir forført har tradisjonelt vært knyttet til det feminine. Om du er godt vant med å være den som tar initiativ, er det kanskje ikke så overraskende at det føles rart når du blir satt i rollen som den forførte? Kanskje dette vekker noe i deg som kan føles litt ubehagelig? Det er mulig det bryter med tanker du har om din egen maskulinitet? Det kan jo også hende at det bryter med ideer du har om din kone og hva du forventer av henne når det gjelder sex?

Uvanlig å snakke om følelser og sex

For menn som ikke har snakket så mye om følelser og sex, kan det bli en ekstra utfordring å nevne det som skjer med oss. Da kan det bli til at vi setter merkelapper som «rart» eller kanskje «ubehagelig» på det som forekommer, på bakgrunn av at vi mangler mer treffende beskrivelser. Med litt trening i det å kjenne etter, er det mulig at vi kan bli enda bedre til å gjenkjenne og sette ord på følelser. Kanskje vi da finner mer passende merkelapper for å beskrive uvante følelser som eksempelvis «flaut» eller «skam». Positivt ladede ord kan også bli mer tilgjengelig for å beskrive kroppsfornemmelser, som for eksempel «nytelse» eller «kåt».

Avstanden mellom erotikk og gammel-norsk er ikke så stor som du tror.

—  Helene Uri

Inviter din kone inn i din indre verden

Om noen av disse tankene jeg nå deler med deg treffer, vil jeg gjerne utfordre deg på noe – kan det være en uant mulighet her? Hva hadde skjedd om du klarte å akseptere disse «rare» følelsene som oppsto? Hva om du kunne utforske dem og forstå mer av hva de handlet om? Om de ikke lenger var et forstyrrende element, kunne du da ha slappet mer av i rollen som den forførte? Jeg synes at du skal invitere din kone inn i denne utforskningen. Jeg tror det kan være med på fordype intimiteten dere i mellom og føre til økt seksuell nytelse. Om det føles litt rart å være den som starter den samtalen, kan du alltids få litt drahjelp ved å vise henne denne spalten.

Ønsker dere begge lykke til!

Mvh,

KristofferAnnonse
Annonse

Mer fra: Samlivspanelet