Samlivspanelet

Samlivspanelet: «Iblant er jeg i tvil om jeg er far til alle våre barn»

– Da jeg nærmet meg 40, traff jeg kvinnen i mitt liv. Jeg opplever det som en stor sorg at vi ikke har den nærheten jeg hadde drømt om da vi valgte hverandre, skriver Lars. Vårt Lands samlivspanel svarer.

FRA ARKIVET: Denne artikkelen ble først publisert 8. november 2020.

Da jeg nærmet meg 40, traff jeg kvinnen i mitt liv. Hun delte de samme verdiene som jeg hadde og hadde ikke barn. Vi giftet oss og har nå vært gift lenge. Jeg er veldig glad i kona mi, men iblant er jeg usikker på om hun føler det samme for meg.

Da vi ble sammen, stusset jeg over en ting: Hun mente vi ikke skulle snakke om fortiden. Etter noen år fikk jeg informasjon fra noen som hadde kjent min kone lenge, om at hun hadde levd det vi kanskje vil kalle «et utsvevende liv». Hun hadde hatt flere aborter og mange sexpartnere. Dette var vanskelig informasjon for meg å bære. Vi hadde fått barn på dette tidspunktet, og jeg bestemte meg for at den nye informasjonen ikke skulle ødelegge forholdet vårt.

Hun har aldri vært spesielt interessert i å ha et intimt samliv med meg. Vi har hatt såpass sjelden seksuelt samkvem at jeg iblant er i tvil om at jeg er far til alle våre barn. Det er en vond tvil som gnager stadig oftere.

Jeg mener selv jeg har gjort det som har stått i min makt, og opplever det som en stor sorg at vi ikke har den nærheten jeg hadde drømt om da vi valgte hverandre. Er det noe jeg kunne ha gjort annerledes?

Lars

 

Kjære Lars,

Fortiden kan du ikke gjøre så mye med. Bruk heller kreftene på hva du kan gjøre nå.

Du skriver at du virkelig følte at du traff kvinnen i ditt liv, og kjente deg heldig helt til et møte med en som fortalte deg om et levd liv helt annerledes enn ditt. Kanskje var noe sant og noe rykter, men «tvilen» festet seg hos deg og siden har den forsynt seg grovt av tilliten du har til kona di. Det er trist å lese hvordan det også har gjort deg usikker på om du er far til barna dine. Jeg skjønner at dette er vondt og nesten ikke til å holde ut.

Leter etter svar

Livet byr på tvil og usikkerhet, også i kjærlighetslivet - er våre følelser sterke nok, er den andre like forpliktet som meg? Kanskje har de rett de som sier at prisen for å oppleve kjærlighet er frykten for å miste?

Du leter etter mange svar. Hva tenker du hadde skjedd dersom du fikk svar som ikke bekrefter det du frykter? Ville du akseptert dem, eller ville du fortsette å lete etter andre svar? Usikkerhet kan være berettiget, men mange bekymringer er unødvendige og gjør mye skade. Dere har hatt et langt liv sammen – hvor viktig er det levde livet før deres tid, nå?

Trekker oss unna

Tvilen undergraver tillit som grunnmur i et forhold. Vi gir oss ikke hen uten tillit til at vi kan stole på den andre, at den andre er der for oss, at relasjonen vår også tåler slitasje og motgang. Svekket tillit påvirker oss og gjensidigheten vi lengter etter. Vår frykt for å bli sviktet er vanskelig å skjule.

Det som ofte skjer er at vi ubevisst trekker oss unna den vi egentlig er sterkt knyttet til, og den andre reagerer naturlig nok med å beskytte seg mot det som oppleves som avvisning. Uten å være klar over hva som skjer, kommer vi inn i samspill som gir næring til usikkerhet om hvem vi er for hverandre, og sviktende følelsesmessig trygghet undergraver forholdet. Dine savn etter nærhet og intimitet kan også forstås i dette lyset. Selv et langt samliv trenger nysgjerrighet og lyst til å oppdage ønsker for berøring, ømme ord, flørting, atmosfære, aktiviteter. Gjennom årene utvikles og forandres vi kroppslig og mentalt, og en trygg relasjon hjelper til å åpne opp om lyst og behov, utfoldelse og eksperimentering.

Et valg

Å leve med tvilen, er et valg. Du kan beslutte at den ikke skal få herje med deg og livet med kona di. Faktum er at du traff kvinnen i ditt liv og dere har skapt en stor familie, - og hun er blitt hos deg! Hva vil du si er det fine og gode i forholdet deres? Hva setter du pris på ved henne, hva er styrkene dere har bygd på gjennom et langt samliv? Beslutningen om å fokusere på det som er bra har mye kraft i seg, og styrker engasjementet i parforholdet.

En du stoler på

Du har levd med tvilen lenge, og jeg oppfordrer deg til å sortere og bli bevisst hva du trenger å finne ut av – og hva du kan legge vekk. Noen ganger kan det være vanskelig på egen hånd, og det kan være hjelpsomt å finne en du stoler på som du kan snakke med. Jeg tror det kan være til god hjelp at du har gjort en sortering for din egen del før du forteller din kvinne om din grubling, som hun nok har fornemmet for lengst. Da kan dere rette blikket mot framtida.

Beste hilsen,

Grethe Hoviosen

 

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet