Hver uke svarer Samlivspanelet på spørsmål om relasjoner, samliv, generasjonsutfordringer og kommunikasjon. Les svaret til prest Jon-Erik Bråthen lenger ned i saken. Har du spørsmål til Samlivspanelet? Send en epost til samlivspanelet@vl.no.
Til Samlivspanelet i Vårt Land:
«Verdt å vente på!» Det er det vi sier til hverandre i det kristne miljøet jeg har vært en del av i mange år når vi snakker om sex før ekteskapet.
Likevel vet jeg at mange par har sex, mens andre har et svært aktivt intimt liv, uten at det kanskje involverer å ligge sammen. Det syns jeg er ganske kunstig.
Jeg og kjæresten er i midten av 20-åra. Vi har vært sammen i halvannet år, vi planlegger bryllup og vi har sex.
Til å begynne med hadde jeg en del skyldfølelse, men det har jeg ikke lenger. Og så lurer vi på: Hva er egentlig det teologiske grunnlaget for å kreve at et etablert par som vil dele livet sammen ikke har sex, selv om vi ikke formelt har inngått et ekteskap? Hva står det egentlig om dette i Bibelen?
Anne-Cathrine
Jon-Erik Bråthen er sykehusprest ved Modum Bad og med i Samlivspanelet i Vårt Land.
Hei Anne-Cathrine!
Takk for at du stiller disse spørsmålene som mange kristne par er opptatte av, naturlig nok. Uansett hvor grenser settes for hva som greit og ikke greit, er kroppslig intimitet viktig i et hvert parforhold, enten forholdet er nytt eller har vart i mange år.
Som andre. Dere forteller at mange av de kristne dere kjenner, inkludert dere selv, har sex uten å være gift. Erfaringene deres bekreftes av forskning på området. En undersøkelse gjennomført av sosiologiprofessor Willy Pedersen i 2012 viser at kristne ungdommer har nesten like mye sex som andre. Forskjellen er at kristne venter i gjennomsnitt to år lengre enn de som ikke regner seg som kristne. Bare ti prosent av de aktive kristne venter til de blir gift.
For en del år siden ville majoriteten av kristne i Norge sagt at sex før ekteskapet er synd mot Gud.
De siste årene har dette blitt nyansert noe. Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO) gjennomførte for fem år siden en undersøkelse blant kirkelige ansatte. De fant ut at halvparten av disse mener at sex før ekteskapet er galt. Bare fem prosent omtalte dette som synd.
Påvirkes av strømninger. Selv om statistikken indikerer at kristnes holdning til sex før ekteskapet er i endring, kan ikke statistikk i seg selv brukes som argument for rett og galt. Det grunn til å tro at statistikken gjenspeiler at også kristne påvirkes av strømningene i samfunnet som legger sterke glidende føringer for hva som anses som normalt og sunt med tanke på seksuell debut og aktivitet.
Uenighet. Dersom dere googler setningen 'kristent syn på sex før ekteskapet', vil dere finne at funnene gjort i forskningen over gjenspeiles i nettsidene som dukker opp. På noen nettsider står det at sex i form av samleie hører hjemme i ekteskapet mellom mann og kvinne, og bare der. De som står for dette synet begrunner det med bibelvers (for eksempel 1. Mosebok 2,24 og 1. Korinterbrev 7,1-11) og kirkens lange, tradisjonelle holdning til dette spørsmålet.
På andre nettsider vil dere finne kristne som mener at det er helt feil å være så kategorisk. De vil hevde at det ikke går an å vise til enkeltvers i Bibelen som argument for at sex før ekteskapet er synd. De mener at de mest aktuelle bibelversene må leses i lys av den samtid og samfunnsordning de ble til i. Bibelversene handler mer om å sikre gode ordninger og beskytte begge parter i et forhold, særlig den mest sårbare parten, og ikke om sex før ekteskapet.
Forsøk på et svar. Selv om meningsforskjellene er til dels store og sterke i kirke-Norge når det dreier seg om sex før ekteskapet, vil jeg likevel forsøke å gi et svar mange i de fleste kristne sammenhenger langt på vei vil være enige i.
Kroppslig nærhet og kjærlighet mellom to mennesker i form av seksualitet er en god gave Gud har gitt oss. Salomos høysang i Bibelen er en vakker og poetisk beskrivelse av seksualiteten. I 1955 skrev den kristne psykiateren Gordon Johnsen, Modum Bads grunnlegger, dette om seksualiteten: «Den er noe av det vakreste i menneskelivet, noe av det rikeste av alt skapt. Den bærer i seg muligheter for livsutnyttelse, livsnytelse og livsglede.»
Trygge relasjoner. Denne seksualiteten bygger på og utvikles i trygge, trofaste og tillitsfulle relasjoner mellom to personer som elsker hverandre. Den forutsetter gjensidighet og samtykke fra begge parter, samt evne og vilje til å ta vare på og ansvar for hverandre. En slik kjærlighet bærer med seg drømmen om at den skal vare, selv om disse drømmene ikke alltid realiseres.
Så langt er enigheten stor. Det springende punket er om ekteskapet er eneste riktige ramme for dette. Noen hevder det. Andre vil mene at ekteskapet for de aller fleste er den beste rammen, men at det viktigste tross alt er gjensidig kjærlighet og forpliktelse i forholdet.
• Hvem er Samlivspanelet i Vårt Land? Møt dem i denne saken der de svarer på hvordan det står til med det norske samliv i 2020
Våg å bli utfordret. Hvilke svar som gis på spørsmålene du stiller om teologi og bibelvers knyttet til sex før ekteskapet, er altså til syvende og sist avhengig av hvilket bibelsyn og hvilke livserfaringer som legges til grunn når spørsmålene besvares. Jeg vil oppmuntre dere til å snakke om hvilket bibelsyn dere har og se dette i lys av hvordan dere best kan ta vare på kjærligheten mellom dere.
Samtal gjerne med andre par, for eksempel noen som er eldre og kanskje har et annet syn enn dere selv. Det vil kunne bidra til å utfordre og tydeliggjøre hvordan dere forstår og forholder dere til bibeltekster, teologi, Gud og hverandre når det kommer til seksualitet i parforholdet.
Jeg ønsker dere alt godt, og håper at samtaler og åpenhet vil gjøre dere trygge på egne standpunkt, føre dere nærmere hverandre og styrke kjærligheten.
Vennlig hilsen
Jon-Erik Bråthen